Viime viikolla huomasin, että blogistani puuttuu vaalean gluteenittoman ja vegaanisen täytekakkupohjan ohje. Olin sopivasti leipomassa perhedinnerille vegaanista mansikkatäytekakkua. Päätin samalla testata vegaanisen kakkupohjan gluteenittomana. Perhe on tottunut toimimaan koetestaajina 😊

Blogissani on jo vegaanisen ja gluteenittoman suklaakakkupohjan ohje. Muokkasin tutun, hyväksi havaitun ohjeen vaaleaksi pohjaksi. Gluteenittomaan ja vegaaniseen kakkupohjaan ei käytetä kananmunia eikä maitotaloustuotteita. Gluteenittomaksi jauhoseokseksi valitsin Pirkan vaalean jauhoseoksen.

Kakkupohja onnistui hyvin. Vegaaninen ja gluteeniton kakkupohja on tavanomaista tiiviimpi eikä kohoa yhtä hyvin. Kakkupohja oli kuitenkin maukas ja sehän on tärkeintä.

Kokeilin ohjeen myös Semperin gluteenittomalla hienolla jauhoseoksella, koska tarvitsin isoon mansikkatäytekakkuun kaksi pohjaa. Pirkan jauhoseoksella tuli kauniimpi pinta, Semperin jauhoseoksella pinta repeili enemmän ja paistoaika oli myös pitempi. Repeily sinänsä ei ole ongelma, sillä kakkupohjan voit kääntää niin, että paistopinta tulee alimmaiseksi. Näin saat tasaisen kauniin pinnan kakulle.

Kakkupohja kannattaa leipoa täyttämistä edeltävänä päivänä. Tällöin se on helppo leikata kahteen osaan. Pohjan voi myös tarvittaessa pakastaa. Vegaanisen ja gluteenittoman mansikkatäytekakun ohjeen postaan huomenna.

t. Himoleipuri Leila
Raaka-aineet
2 dl soijamaitoa
1 rkl omenaviinietikkaa
3 dl gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta, Pirkka
1½ dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
1 tl vaniljasokeria
¾ dl öljyä
Vuoan voiteluun
maidotonta margariinia
Vuoan jauhottamiseen
gluteenittomia ja maidottomia korppujauhoja tai mantelijauhetta
Näin valmistat
Pingota irtopohjaisen vuoan (halkaisija 20 cm) pohjan ja reunan väliin leivinpaperi. Voitele vuoan reunat maidottomalla margariinilla sekä korppujauhota gluteenittomilla ja maidottomilla korppujauhoilla. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.
Kaada soijamaito isoon kulhoon ja lisää omenaviinietikka. Anna seoksen paksuuntua, sillä aikaa kun varaat muut aineet.
Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita öljy paksuuntuneeseen soijamaitoon ja viimeisenä kuivat aineet muutamassa erässä. Pyöräytä taikina tasaiseksi nuolijalla.
Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun irtopohjavuokaan ja levitä tasaiseksi.
Paista kakkupohjaa uunissa noin 30–35 minuuttia. Kokeile kypsyyttä puutikulla. Jos tikkuun ei jää taikinaa, kakkupohja on kypsä.
Anna kakkupohjan jäähtyä vuoassa 5–10 minuuttia ennen kuin avaat irtopohjavuoan. Siirrä pohja leivinpaperin päällä jäähdytysritilän päälle. Tällöin pohja jäähtyy tasaisesti.
Vinkit
Jos tarvitset isomman kakkupohjan, kannattaa paistaa kaksi erillistä pohjaa. Tällöin saat parhaimman lopputuloksen.
Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!
Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.
Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂
