Jos olet sitruunan ystävä, tykkäät varmasti lemon curdista eli sitruunatahnasta. Sitruunatahna sisältää tavallisesti kananmunaa, mutta tahnan tekeminen onnistuu myös ilman munia. Meidän nuorempi nuoripari on parhaillaan käymässä Lahdessa. Leivoin heille vegaanisia sitruspullia, joiden täytteeksi laitoin vegaanista sitruunatahnaa. Namskis, olipa hyviä!

Vegaaniseen sitruunatahnaan tulee sitruunanmehua, sitruunan raastettua kuorta, sokeria, kasvimaitoa, maissitärkkelystä, ripaus suolaa ja vegaanista ”voita”. Jos haluat keltaisemman värin, lisää ripaus kurkumaa. Kurkuma ei vaikuta makuun. Monissa ohjeissa näkee käytettävän perunajauhoja. Itse tykkään käyttää maissitärkkelystä, jolla saa ihanan samettisen rakenteen tahnalle.

Olen testannut vegaanista sitruunatahnaa kaksi kertaa. Ensimmäisen tein ilman kasvimaitoa. Sitruunatahnasta tuli minun makuuni liian voimakkaan sitruunaista. Googlettelin ulkomaisia vegaanisia ohjeita ja niissä lähes aina käytetään kasvimaitoa yhtenä ainesosana. Lisäsin toiseen satsiin gluteenitonta kauramaitoa ja ihastuin makuun. Tuli just täyteläisen passelia.

Sitruunatahna sopii nautittavaksi jogurtin tai rahkan kanssa, paahdetun paahtoleivän tai siemennäkkärin päällä. Tahna käy myös kakkujen ja pikkuleipien täytteeksi sekä maustamaan kermavaahtoa. Se sopii myös vegaanisen sitruunapiirakan täytteeksi. Tee silloin kaksinkertainen annos. Voit tehdä sitruunapiirakan päälle myös vegaanisen marengin, jonka ohje löytyy täältä. Lisäksi sitruunatahna kevennettynä vegaanisella tuorejuustolla käy gluteenittomien rahkapiirakoiden vegaanisena täytteensä rahkan asemasta tai pavlovan täytteeksi.
Huomenna leivon gluteenittomia sitruspullia, jotka sopivat loistavasti pääsiäispöytään. En ole varma, ehdinkö julkaisemaan ohjeen ennen pääsiäistä, mutta tulossa on. Ainakin myöhemmin.

Aurinkoista pääsiäisviikkoa!
T. Himoleipuri Leila
Raaka-aineet
1 (luomu)sitruunan raastettu kuori
1 dl sitruunan mehua (= 2 mehukasta sitruunaa)
1 dl sokeria
1½ rkl maissitärkkelystä (Maizena)
1 dl gluteenitonta kasvimaitoa
30 g vegaanista voita, esim. Flora Plant B+tter
ripaus suolaa
ripaus kurkumaa, jos haluat lisää keltaista väriä
Näin valmistat
Pese sitruunat. Raasta yhden sitruunan kuori ja puserra mehut kahdesta sitruunasta.
Mittaa kattilaan sitruunanmehu ja -kuori, sokeri, maissitärkkelys sekä kasvimaito. Sekoita hyvin käsivispilällä pohjaa myöten, jotta maissitärkkelys sekoittuu hyvin nesteisiin.
Kuumenna seos kiehuvaksi ja vähennä sitten lämpöä niin, että seos juuri ja juuri kiehuu. Keitä sitruunatahnaa muutama minuuttia, jolloin seos paksuuntuu.
Siirrä kattila liedeltä. Lisää lopuksi vegaaninen voi ja sekoita, kunnes voi on sulanut joukkoon.
Kaada sitruunatahna pieniin lasipurkkeihin ja säilytä jääkaapissa. Tahna kiinteytyy säilytyksen aikana.
Vinkit
Jos haluat sitruunatahnasta kuohkeaa, vatkaa jäähtynyttä sitruunatahnaa pari minuuttia sähkövatkaimella. Tällöin tahnan väri vaalenee.
Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!
Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.
Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂
