Onko lipstikka eli liperi sinulle tuttu yrtti? Lipstikka on monivuotinen, vahvavartinen ja korkeaksi kasvava maustekasvi. Sen maku muistuttaa selleriä, mutta siinä voi tunnistaa myös purjon ja persiljan aromeja. Maistuu paljolti lihaliemelle. Lipstikalla voitkin korvata mainiosti kaupan lihaliemikuutiot. Lipstikan varsia ja lehtiä kannattaa käyttää maustamaan keittoja ja patoja. Lipstikkaa voi kuivata ja käyttää osana yrttisuolaan. Oma tämän kesän suosikkini on valmistaa pestoa nuorista lipstikan lehdistä.
Tänä kesänä olen tehnyt lipstikkapestoa jo kolmesti. On se vaan niin hyvää. Juhannusvieraatkin kyselivät reseptiä. Kun pestopurkki on syöty tyhjäksi, on laitettava heti uutta tulille. Onneksi meillä kasvaa valtava lipstikkapuska mökillä, joten satoa riittää koko kesäksi. Ilokseni huomasin, että kaupan yrttihyllyltä löytyy myös lipstikkaa.
Suosikkipestooni tulee lipstikan lehtien lisäksi pinjansiemeniä, raastettua parmesanjuustoa, laadukasta oliiviöljyä, sitruunamehua, valkosipulia, suolaa ja mustapippuria. Pinjansiementen tilalla voit käyttää pekaani- tai cashewpähkinöitä. Eka erän tein pekaanipähkinöistä ja ilman sitruunamehua. Sitruuna kannattaa ehdottomasti lisätä, sillä se kivasti raikastaa makua.
Lipstikkapesto on tosi helppo ja nopea valmistaa. Kaikki aineet laitetaan yhtä aikaa monitoimikoneeseen. Muutama surautus ja pesto on valmista. Voit tehdä peston myös sauvasekoittimella.
Lipstikkapeston on hyvä antaa tekeytyä yön yli. Tällöin sen voimakas maku tasaantuu. Pesto sopii mainiosti rasvaisten grilliruokien, kuten ribsien ja kasslerin kaveriksi. Mainiota myös pastan ja vihannesten kanssa. Tiesitkö muuten, että salvian lehdet sopivat erinomaisesti grillattaviksi? Voitele lehdet kevyesti öljyllä ja grillaa niitä hetki. Saat ihanan rapeaa ja maistuvaa herkkua. Kesä on niin parasta tuoreiden yrttien ja vihannesten aikaa. Nautin.
Raaka-aineet
4-5 lipstikan nuorta vartta, käytetään vain lehdet!
1 dl parmesanjuustoa raastettuna
1 dl pinjansiemeniä tai pekaani- tai cashewpähkinöitä
2-3 valkosipulinkynttä
1 dl neitsytoliiviöljyä
1 rkl sitruunamehua
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria
Näin valmistat
Huuhdo tarvittaessa lipstikat ja kuivaa talouspaperilla. Napsi lehdet irti varsista. Lipstikasta käytetään siis vain lehdet, ei vartta. Kuori valkosipulin kynnet.
Laita kaikki aineet monitoimikoneeseen ja surauta aineet tasaiseksi. Voit valmistaa peston myös sauvasekoittimella.
Anna peston tekeytyä päivä pari, jolloin sen maku on parhaimmillaan.
Pesto säilyy jääkaapissa noin viikon. Voit myös pakastaa peston.
Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!
Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.
Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂