Vuoden alussa tekee mieli tehdä ryhtiliike syömisten suhteen. Joulun ja uuden vuoden pitkinä pyhinä tulee herkuteltua yllin kyllin ja se on ihan ok. Kun pyhien jälkeen palataan arkeen, on hyvä tarkistaa, ettei jatkuva napostelu ja herkuttelu jää päälle. Minä ainakin voisin elää pelkillä makeilla leivonnaisilla ja salmiakilla ympäri vuoden. Mutta. Se ei ole terveyden kannalta järkevää, eikä sitä housunkauluskaan kestä.
Vuoden ensimmäiseksi piirakaksi valikoitui pinaatti-fetapiirakka. Jääkaapissa oli valmiiksi fetajuustoa, jolle piti keksiä käyttöä. Pinaatti on raaka-aine, jota ei meinaa muistaa talvella olevankaan. Kesällä tuoreesta pinaatista teen pinaattikeittoa ja -lettuja (lapsuuden herkkuja) sekä hyödynnän monella tavalla ruoanvalmistuksessa. Pakastepinaatti on talvella nopeasti käyttövalmista kun sitä ei tarvitse hienontaa. Valutan pinaatista ylimääräisen veden pois sulatuksen jälkeen.
Pohjataikinaan laitoin gluteenittomia tummia Jytte-jauhoja ja gluteenittomia kaurahiutaleita. Pohjasta tuli oikein hyvä; maistuva ja sopivan rapea. Täytteeseen sekoitin keskenään freesatut sipulit, pinaatin, yrttiruokakerman ja munat. Täyte vaikuttaa aika löysältä, mutta hyvin se kiinteytyi paistettaessa.
Voit halutessasi myös murustella fetan piirakan pinnalle. Laitoin täytteeseen vähän suolaa, mutta se kannattaa jättää pois, koska fetajuusto on itsessään varsin suolaista. Fetajuuston määrää voit myös halutessasi vähentää. Laitoin sitä aika reilusti, koska juustolle ei ollut muuta käyttöä.
Raaka-aineet
Pohja
100 g margariinia
2 dl gluteenitonta tummaa Jytte-jauhoa
1 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
1 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
1 dl kylmää vettä
Täyte
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
2 rkl öljyä
1 pps (=150 g) pakastepinaattia
1 prk (=250 ml) yrttimaustettua ruokakermaa
3 kananmunaa
½ tl mustapippuria
150-200 g fetajuustoa
Pinnalle
2-3 rkl pinjansiemeniä paahdettuina
Näin valmistat
Valmista pohjataikina. Nypi pehmeä margariini keskenään sekoitettujen kuivien aineiden joukkoon. Lisää lopuksi kylmä vesi ja sekoita taikina tasaiseksi. Anna taikinan vetäytyä jääkaapissa täytteen valmistuksen ajan.
Valmista täyte. Kuori ja hienonna sipulit. Freesaa hienonnetut sipulit öljyssä pannulla muutama minuutti. Siirrä jäähtymään.
Sulata pakastepinaatti miedolla lämmöllä mikroaaltouunissa. Valuta ylimääräinen vesi siivilän avulla. Kevyesti, älä painele lusikalla.
Sekoita kulhossa keskenään kananmunat, ruokakerma, freesattu sipulisilppu ja sulatettu pinaatti.
Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Voitele halkaisijaltaan 26 cm:n piirakkavuoka margariinilla. Leikkaa fetajuusto isoiksi paloiksi.
Taputtele pohjataikina veteen kostutetuin sormin piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.
Kaada muna-kerma-sipuli-pinaattiseos pohjan päälle. Ripottele fetajuustopalat pinnalle.
Paista piirakkaa uunissa keskitasolla noin 30 minuuttia tai kunnes täyte on hyytynyt.
Halutessasi voit paahtaa pinjansiemeniä paistinpannulla ja koristella niillä piirakan.
Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!
Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.
Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂
2 kommenttia
Ihana resepti! Tätä viikonloppuna. Mutta millä korvaisin kaurahiutaleet allergian vuoksi? Tattarihiutaleita löytyy kotoa.
Kiitos!!
Kiva kun innostuit reseptistä! 🙂 Tattarihiutaleet sopivat hyvin tähän piirakkaan korvaamaan kauraa.