Alkukesä on ihanaa villivihannesten aikaa. Viime viikonloppuna leivoin mökillä gluteenittoman piirakan nokkosesta. Tuli kyllä tosi hyvä piirakka. Täytyy myöntää, etten ole aiemmin hyödyntänyt nokkosta leivonnassa. Nyt minusta tuli kertaheitolla nokkosfani.
Nokkonen eli vihulainen on helppo tunnistaa ja nopea poimittava (hanskat kädessä). Herkullisimpia ovat nuoret versot ja lehdet. Itse leikkasin isommista nokkosista vain kärjet. Tiesitkö, että nokkosessa on pinaattiin verrattuna monin verroin enemmän ravintoaineita? Nitraattipitoisuutensa vuoksi nokkonen tulee ryöpätä 1–2 minuuttia kiehuvassa vedessä ennen sen käyttöä.
Löysin Raija Kivimetsän Hurmaava horta-kirjasta herkullisen kuuloisen nokkospiirakan ohjeen. Leivoin lauantaina gluteenittoman testipiirakan. Olennaiset kuvat jäivät ottamatta, kun en ajatellut postata ohjetta. Piirakka olikin niin herkullista, että leivoin sunnuntaina postausta varten uuden gluteenittoman nokkospiirakan. Molemmat piirakat syötiin viikonlopun aikana, kahteen pekkaan. Ja mieskin kovasti tykkäsi nokkospiirakasta, vaikka ensin oli vähän skeptinen nokkosen suhteen.
Valmistin gluteenittoman nokkospiirakan täytteen pitkälti Kivimetsän reseptin mukaan, mutta pohjan tein omalla luotto-ohjeellani. Pohjaan laitoin tällä kertaa Virtasalmen Viljatuotteen vaaleaa jauhoseosta, jonka kaveriksi gluteenittomia kaurahiutaleita ja perunamuusijauhetta. Yleensä käytän perunahiutaleita, mutta niitä ei lähikaupasta löytynyt. Pohjataikina on hyvä laittaa jääkaappiin tekeytymään täytteen valmistamisen ajaksi.
Ryöpätyn nokkosen lisäksi täytteeseen tulee puna- ja valkosipulia, aurinkokuivattuja tomaattikuutioita ja fetajuustoa. Mausteeksi pippuria ja oreganoa. Alkuperäisessä ohjeessa oli sidosaineena pelkästään 2 kananmunaa. Itse lisäsin vielä purkillisen ruokakermaa. Tällöin piirakasta tulee ihanan mehevää.
Säästin osan punasipulista koristeeksi piirakan päälle. Lisäksi puolitin muutaman kirsikkatomaatin. Sivelin punasipulilohkot ja tomaatinpuolikkaat aurinkokuivattujen tomaattien öljyllä ennen piirakan laittamista uuniin.
Mökillä on nyt tsiljoona hyttystä. Erityisesti sunnuntaina oli hankala kuvata valmista nokkospiirakkaa lasitetulla terassilla. Piti laittaa suojavarusteiksi tuulipuku ja hyttysverkkohattu sekä kumisaappaat jalkaan. Hah-haa, eipä ole ennen tarvinnut näin varustautua. Iso lauma hyttysiä parveli piirakan kimpussa ja vielä isompi lauma yritti päästä minuun käsiksi. Ehkä lauantain nokkospiirakan tuoksut olivat kiirineet kauas…
Villivihanneksiin kannattaa ehdottomasti tutustua. Opetella yksi kerralla tunnistamaan, elleivät ole jo entuudestaan tuttuja. Vain varmasti tunnistettuja voi kerätä syötäväksi. Onneksi nokkosen tuntee kaikki. Siitä helppo aloittaa. Viilivihanneksia hyödyntämällä saat luonnosta ilmaisia raaka-aineita, uusia makuja ja uuden oppimisen iloa.
Raaka-aineet
Pohja
1 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
2 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta, Virtasalmen Viljatuote tai Pirkka
1 dl perunahiutaleita tai ¾ dl perunasosejauhetta
½ tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
125 g margariinia tai voita
2 dl kylmää vettä
Täyte
2-3 dl ryöpättyjä nokkosen lehtiä (= noin 150 g), tuoreina lehtinä 3–4 litraa
1–2 punasipulia
3 valkosipulin kynttä
¾ dl aurinkokuivattuja tomaatteja kuutioina
150 fetajuustoa
kourallinen tuoretta oreganoa tai 2 tl kuivattua
1 tl pippurisekoitusta tai mustapippuria
2 kananmunaa
2 dl ruokakermaa
Pinnalle
punasipulia ja kirsikkatomaatteja
Näin valmistat
Leikkaa irtopohjavuoan (halkaisija 24–26 cm) pohjalle leivinpaperi ja voitele reunat. Voit tehdä piirakan myös isoon piirakkavuokaan. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
Sekoita kuivat aineet keskenään. Nypi pehmeä margariini kuivien aineiden joukkoon. Lisää lopuksi kylmä vesi ja anna sen imeytyä. Sekoita taikina tasaiseksi ja siirrä taikina jääkaappiin tekeytymään.
Huuhtele nokkoset. Kiehauta vettä kattilassa ja ryöppää nokkosia pari minuuttia. Siivilöi nokkoset ja painele ylimääräinen vesi. Hienonna nokkoset silpuksi.
Kuori puna- ja valkosipulit. Leikkaa puolikas punasipuli viipaleiksi koristelutarkoituksiin ja siirrä sivuun. Hienonna loput punasipulista ja valkosipulit. Varaa valmiiksi muutkin täytteen aineet.
Painele piirakkataikina vuoan pohjalle ja reunoille veteen kostutetuin sormin.
Sekoita keskenään nokkossilppu, hienonnetut sipulit, aurinkokuivatut tomaattikuutiot ja murusteltu fetajuusto sekä mausteet. Lisää täyte piirakkapohjalle.
Sekoita ruokakerma ja kananmunat keskenään ja kaada täytteen päälle.
Leikkaa kirsikkatomaatit puoliksi. Koristele piirakka tomaatinpuolikkailla ja punasipulin pienillä lohkoilla ja sivele niiden päälle aurinkokuivattujen tomaattikuutioiden öljyä.
Paista piirakkaa uunin alaosassa 25–30 minuuttia tai kunnes täyte on hyytynyt ja reunat ovat kauniin ruskeat.
Vinkit
Halutessasi voit käyttää nokkosen asemasta tuoretta pinaattia. Voit tehdä piirakan myös nokkosen ja vuohenputken sekoituksesta.
Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!
Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.
Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂