Gluteeniton kvinoa-kasvispiirakka

Himoleipuri

Tammikuussa moni keventää syömisiään ja lisää kasvisten käyttöä. Itsellekin tämä on ajankohtaista. Blogin myötä housunkaulukseni on alkanut kiristämään. Eikä ihme. Makeita leivonnaisia tulee syötyä joka päivä. Ei hyvä! Olen päättänyt, että lähiviikkoina leivon aikaisempaa enemmän suolaisia leivonnaisia ja muutoinkin seuraan mitä suustani pistän alas.

Tämä gluteeniton kvinoa-kasvispiirakka on siitä mainio, että pohjaan ei tarvita jauhoja eikä rasvaa. Täyte ei myöskään kaipaa kermaa. Pohja tehdään kvinoasta. Kvinoa on eteläamerikkalainen ruokakasvi, jota käytetään viljojen tapaan. Se sisältää runsaasti kuitua, hyvälaatuista rasvaa, rautaa ja magnesiumia. Kvinoa on myös erinomainen proteiinien lähde.

Piirakan pohjaan tulee kvinoan lisäksi kananmunaa ja juustoraastetta.

Piirakan pohjaa kypsennetään uunissa 15 minuuttia ennen täytteiden laittamista.

Kvinoa-kasvispiirakan pohjalle levitetään tomaattikastike, jonka päälle laitetaan freesattuja porkkana- ja kesäkurpitsaviipaleita, paprikakuutioita ja punasipulilohkoja. Täyte maustetaan ranskalaisilla yrteillä ja sormisuolalla.

Kasvikset ovat ihanan värikkäitä, nam! Juustorastetta vielä hiven päälle. Juustoraasteen voi laittaa myös tomattikastikkeen päälle ennen kasvisten lisäämistä.

Oi miten hyvältä tämä kvinoa-kasvispiirakka maistui! Miehenikin kehui piirakkaa oikein hyväksi ja halusi piirakkaa tänään myös aamupalaksi. Pohja oli ihanan rapea ja suutuntuma miellyttävän ryynimäinen kvinoan ansiosta. Tomaattikastike toi hieman makeutta piirakkaan ja kasvisten combo päällä suuhuni perfetto. Erityismaininnan ansaitsee kyllä pohjan keveys. Tämä on mainio ja terveellisempi vaihtoehto rasvaisille piirakkapohjille.

Ohjeesta tulee pellillinen piirakkaa.

Gluteeniton kvinoa-kasvispiirakka

Himoleipuri Tammikuussa moni keventää syömisiään ja lisää kasvisten käyttöä. Itsellekin tämä on ajankohtaista. Blogin myötä housunkaulukseni on… Suolaiset gluteeniton, piirakka, suolainen piirakka, kvinoa, kasvispiirakka, porkkana, kesäkurpitsa, paprika, punasipuli, viljaton European Tulosta
Serves: pellillinen
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Raaka-aineet

Pohja
2 dl kvinoa
4-5 dl vettä
2 dl juustoraastetta
2 munaa
½ tl suolaa

Täyte
1 tlk (= 70 g) tomaattisosetta
1 dl tomaattiketsuppia
½ tl pippurisekoitusta
2 kpl porkkanaa
1 rkl öljyä
1 pieni kesäkurpitsa
1 kpl suippopaprika
2 kpl punasipulia
3 tl ranskalaiset yrtit -yrttiseosta
sormisuolaa
2 dl juustoraastetta

rucolaa valmiin piirakan pinnalle

Näin valmistat

Keitä ensin kvinoa piirakkapohjaa varten. Huuhtele kvinoa siivilässä kylmällä vedellä. Kiehauta vesi ja lisää kvinoa. Kypsennä kvinoa pakkauksessa olevan ohjeen mukaan, noin 15-20 minuuttia. Jätä kvinoa jäähtymään.

Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Laita uunipellille leivinpaperi.

Kvinoa jäähtyessä esivalmistele täytteen aineet. Kuori porkkanat. Leikkaa porkkanat ja kesäkurpitsa mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi. Kuutioi suippopaprika. Kuori punasipulit ja leikkaa lohkoiksi.

Jatka pohjan valmistusta. Sekoita jäähtyneen kvinoan joukkoon kananmunat, suola ja juustoraaste. Sekoita taikina tasaiseksi ja levitä se leivinpaperin päälle uunipellille nuolijalla ohueksi pohjaksi.

Paista pohjaa uunissa 10-15 minuuttia.

Valmista täyte. Freesaa porkkanaviipaleet pienessä öljytilkassa. Nosta viipaleet kulhoon. Freesaa seuraavaksi kesäkurpitsaviipaleet.

Sekoita freesatut porkkana- ja kesäkurpitsaviipaleet, paprikakuutiot ja punasipulilohkot keskenään.

Sekoita tomaattisose, tomaattiketsuppi ja mustapippuri keskenään. Levitä tomaattikastike puolikypsälle piirakkapohjalle.

Levitä seuraavaksi keskenään sekoitetut kasvikset. Ripottele päälle ranskalaiset yrtit -seosta, ripaus sormisuolaa ja viimeisenä juustoraaste.

Paista piirakkaa vielä noin 15 minuuttia. Koristele rucolalla.

Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!

Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.

Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂

Muita ohjeita

2 kommenttia

Kaura 15.1.2020 - 0:24

Onpa hyvä idea piiraspohjaan, kokeiluun. Itse tulee usein käytettyä porkkanaista piiraspohjaa, jossa myös vähän vain rasvaa. 🙂

Vastaa
Himoleipuri 15.1.2020 - 11:48

Kiva kun innostuit piirakan pohjasta. 🙂 Itse tykkään kovasti myös kvinoan mausta ja mukavasta suutuntumasta. Kiitos porkkanavinkistä, täytyypä pistää mielessä. 🙂

Vastaa

Jätä kommentti

 

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Hyväksy Lue lisää