Piparitaikinasta ja pipareista on moneksi. Perinteisesti piparitaikinasta tehdään pipareita erilaisilla muoteilla. Taikinasta voi leipoa myös isoja pipareita, joiden väliin laitetaan täytettä ja kootaan kakuksi. Murskatut piparit sopivat juustokakkujen ja muiden paistettujen tai hyydytettyjen kakkujen pohjaksi. Aloin miettimään, onnistuisiko piparitaikinasta tehdä leivospohjia, bebeleivosten tapaan. Ja onnistuihan se!
Blogissani on jo tattaripipareiden ohje. Resepti sisältää gluteenittoman jauhoseoksen lisäksi tattarijauhoja. Kokeilin tähän pipariohjeeseen jauhoiksi Pirkan ja Myllärin vaaleita gluteenittomia jauhoseoksia. Toimi tosi hyvin. Myllärin jauhoseoksessa on kauraa, joka tuo hyvää rakennetta ja antaa miellyttävän maun. Vähensin hieman jauhoseosten kokonaismäärää, koska seoksissa on psylliumia. Lopputulos erinomainen.
Tein gluteenittomat leivospohjat ensin pieniin metallivuokiin ja pohjat onnistuivat mainiosti. Yksi haaste kuitenkin ilmeni. Leivosten pesä oli mielestäni liian pieni. Onneksi testimielessä tein yhden pohjan silikoniseen muffinivuokaan. Tästä testiversiosta tuli paras. Eiku uusi piparitaikina tulille. Tykkään haastaa itseäni.
Leivospohjia varten piparitaikinasta kannattaa muotoilla tanko, joka paloitellaan. Palat taputellaan jauhotetulla leivinpöydällä pyöreiksi ympyröiksi. Sitten pyöreät ympyrät painellaan silikonivuokien pohjalle ja reunoille. Jos joku reuna jää matalaksi, lisää siihen pala piparitaikinaa. Taikina oli tosi helppoa käsitellä ja muotoilla. Suosittelen tekemään pohjat joko silikonisissa tai metallisissa vuoissa. Paperiset ovat liian hentoisia.
Muista pistellä leivosten pohjat haarukalla ennen uuniin laittamista, etteivät ne kupruile paistettaessa. Jos kupruilevat, paina sormella pohja alas paiston aikana. Pohjat voi tehdä valmiiksi jo päiviä ennen tarjoilua, säilyvät mehevinä huoneenlämmössä. Ne voi myös pakastaa.
Gluteenittomien piparileivosten täytteeksi laitoin päärynää ja omenaa sekä sinihomejuustoa kermalla ja ruohosipulituorejuustolla notkistettuna. Mielestäni nämä maut sopivat parhaiten piparin kavereiksi. Leivokset kannattaa täyttää vasta tunti pari ennen tarjoilua. Jos ne seisovat pitempään, pipari menettää rapeutensa.
Kun sain eilen illalla gluteenittomat piparileivokseni täytettyä ja kuvattua, laitoin taloyhtiömme WhatsApp-ryhmään viestin: Kuka tykkää pipareista ja homejuustosta? Himoleipurilla olisi koemaistettavaa. Ei aikaakaan, kun leivokset oli jaettu naapureiden kesken. Ihanaa kun meillä on mukavia naapureita, jotka ovat innokkaita testaamaan leivonnaisiani. 🙂
Raaka-aineet
Piparitaikina
1 dl siirappia
1 dl sokeria
2 tl kanelia
1 tl neilikkaa
1 tl kardemummaa
½ tl inkivääriä
¼ tl maustepippuria
½ tl suolaa
100 g voita
1 kananmuna
1 tl soodaa
1½ dl gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta (Myllärin)
3 dl gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta (Pirkka)
Kaulintaan
gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta (Pirkka)
Täytteet
Päärynätäyte
1 päärynä
½ dl kiinteää omenasosetta tai -marmeladia
½ tl kanelia
ripaus inkivääriä
Sinihomejuustotäyte
100 g sinihomejuustoa (Aura)
1 dl kuohukermaa
100 g yrttituorejuustoa
1-2 tl sitruunanmehua
Koristelu
1 dl pekaanipähkinöitä
½ persimoni eli kakihedelmä
sitruunamelissan lehtiä
Näin valmistat
Valmista piparitaikina
Kiehauta siirappi, sokeri ja mausteet kattilassa. Lisää lopuksi voi ja anna sen sulaa. Siirrä kattila liedeltä ja jätä seos jäähtymään.
Siirrä jäähtynyt siirappiseos taikinakulhoon. Lisää jäähtyneeseen seokseen kananmuna. Sekoita jauhoseokset ja sooda keskenään ja lisää pienissä erissä. Sekoita taikina tasaiseksi. Laita taikina jääkaappiin tekeytymään seuraavaan päivään.
Piparileivospohjien tekeminen
Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
Ota piparitaikina jääkaapista. Ripottele gluteenitonta jauhoseosta leivinpöydälle. Ota kolmasosa taikinasta, muokkaa taikina tasaiseksi ja leivo se kahdeksi tangoksi piparileivosten pohjia varten.
Leikkaa tangoista yhteensä 12 pienehköä palaa. Pyöritä palat palloiksi ja taputtele litteiksi ympyröiksi jauhotetulla pöydällä. Painele palat silikonisiin muffinivuokiin tai metallisiin leivosvuokiin. Laita pohjat vähintään 15 minuutiksi jääkappiin. Tämä estää taikinan reunojen valumisen paiston aikana. Leivo lopusta taikinasta piparkakkuja tai pakasta taikina.
Pistele pohjat haarukalla ennen uuniin laittamista. Paista piparipohjia noin 10 minuuttia uunin keskitasolla. Jos leivosten pohja kupruilee paiston aikana, paina pohja alas sormella. Anna kypsien pohjien jäähtyä.
Valmista täytteet
Päärynätäyte: Kuori päärynä ja leikkaa pieniksi kuutioksi. Sekoita kuutiot omenasoseeseen/-marmeladiin. Mausta kanelilla ja ripauksella inkivääriä.
Sinihomejuustotäyte: Raasta sinihomejuusto hienoksi raasteeksi tai murustele haarukalla. Notkista raaste kermalla, sekoita joukkoon tuorejuusto ja sitruunamehu. Sekoita täyte tasaiseksi.
Piparileivosten täyttäminen
Jaa päärynätäyte pikkulusikalla piparileivospohjien pohjalle. Nosta sinihomejuustotäytettä päälle reilusti. Koristele piparileivokset pekaanipähkinöillä, persimonin paloilla ja sitruunamelissalla.
Vinkit
Jos et ole sinihomejuuston ystävä, voit täyttää leivospohjat kinuskikastikkeella ja puolukoilla.
Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!
Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.
Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂
4 kommenttia
Hei, nyt on piparkakut paistettu. Perheenjäsenet kehuivat, että todella hyviä pipareita. Ja niin todellakin oli. Taikina toimi sinällään ilman kananmunaa tai jauhojen lisäystä.
Mahtavaa että löytyi resepti, joka sopii molemmille perheen erityisruokavaliota noudattavalle! Kiitos!
Kiitos, kun kokeilit ohjetta ilman kananmunaa. Kiva kuulla, että ohje toimi ja piparit maistuivat kaikille. 🙂 Mukavia jouluvalmisteluja!
Hei, ihanan oloinen ohje ja “oikean värisiä” piparkakkuja, kun tavallisesti gluteenittomat ovat olleet vaaleita. Poikani on kuitenkin kananmuna-allergikko ja kysynkin, osaatko vinkata millä munan voisi korvata ohjeessa?
Kiitos! 🙂 Kananmunan voisi jättää pois tästä ohjeesta ilman että sitä korvaa millään. Luulisin, että onnistuu näin. Tässä piparitaikinassa kananmunalla ei ole kovin suurta roolia. Taikinasta kannattaa paistaa ensin koekakku.Jos pipari leviää, taikinaan on hyvä lisätä vähän jauhoseosta. Jos kokeilet ohjetta ilman kananmunaa, laittaisitko viestiä tänne blogiin, miten onnistui. Tieto saattaisi kiinnostaa muitakin kananmuna-allergisia. Kiitos!