Lipstikkasuola

Himoleipuri

Viime vuosina on hullaantunut lipstikkaan. Siitä on tullut lempiyrttini, josta teen useimmiten pestoa ja yrttisuolaa. Lisäksi käytän lipstikkaa keittoihin ja pataruokiin sekä maustamaan risottoja ja pastaruokia. Yrttimaallamme lipstikka parhaillaan kasvaa kilpaa saksankirvelin kanssa. Mahtavaa kun jo alkukesästä pääsee korjaamaan ensimmäistä satoa. Lipstikka on siitä hyvä, että satoa saa koko kesän. Lipstikkapeston ohjeen postasin viime kesänä tänne blogiin.

Lipstikka tunnetaan myös nimellä liperi. Jos sinulla ei itsellä kasva lipstikkaa, voit ostaa sitä kaupan yrttihyllyltä.

Lipstikasta saa koukuttavan hyvää yrttisuolaa, jolla voit korvata lihaliemikuutiot. Keski-Euroopassa lipstikkaa sanotaankin Maggi-yrtiksi. Lipstikkasuolan tekemiseen tarvitset vain kahta ainetta: tuoretta lipstikkaa ja suolaa. Suolana voit käyttää hienoa tai karkeaa merisuolaa tai sormisuolaa. Viime kesänä testailin eri suolalaatuja ja tykästyin käyttämään sormisuolaa, mutta merisuolakin sopii mainiosti.

Viime viikonloppuna tein kesän ensimmäisen lipstikkasuolasatsin.

Lipstikkasuolaa voi tehdä joko tuoreista tai kuivatuista lipstikoista. Itse tykkään tehdä lipstikkasuolaa tuoreista yrteistä. Tuoreiden yrttien aromi imeytyy parhaiten suolaan ja lopputuloksena saat kauniin vihreää kultaa, jonka tuoksuu huumaa. Monitoimikone tai tehosekoitin on näppärä väline lipstikan ja suolan hienontamiseen. Voit hienontaa lipstikat myös veitsellä ja käyttää morttelia lipstikan ja suolan hieromiseen.

Eikö olekin kauniin väristä?

Kostea lipstikkasuolaseos levitetään leivinpaperoidulle uunipellille. Voit kuivattaa lipstikkasuolan huoneenlämmössä tai uunissa. Itse kuivatan lipstikkasuolan miedossa ( max. 40 astetta) uuninlämmössä, jolloin kuivumiseen menee 3–5 tuntia. Huoneenlämmössä vie helposti päiviä.

Kuivattunakin väri säilyy ihanan vihreänä.

Kun lipstikkasuola on täysin kuivunut, jauhan suolan uudelleen monitoimikoneessa. Näin saan tasalaatuista yrttisuolaa. Kevään ensimmäisestä sadosta saa vaaleampaa lipsikkasuolaa kuin heinäkuun tummemista lehdistä.

Tämän lipstikkasuolan tein viime heinäkuussa, jolloin lehdet olivat jo tummempia

Testimielessä tein lipstikkasuolaa myös lipstikan varsista. Pelkistä varsista tulee vaaleampi väri ja rakenne on myös karkeampi.

Alkukesästä lipstikan nuoret varret kannattaa ehdottomasti hyödyntää lipstikkasuolaan.

Lipstikkasuolapurkki sopii mainosti viemiseksi kesän kyläpaikkoihin. Jos raaskit säästää purkit joululahjoiksi, säilytä ne kuivassa ja pimeässä paikassa.

Tässä viikonlopun tunnelmia 🙂 Ihanaa yrttien sadonkorjuun aloitusta!
T. Himoleipuri Leila

Lipstikkasuola

Himoleipuri Viime vuosina on hullaantunut lipstikkaan. Siitä on tullut lempiyrttini, josta teen useimmiten pestoa ja yrttisuolaa. Lisäksi… Suolaiset gluteeniton, suola, yrttisuola, lipstikka, liperi, lipstikkasuola, Maggi-yrtti European Tulosta
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Raaka-aineet

1 osa lipstikan lehtiä hienonnettuna
½ osa merisuolaa tai sormisuolaa

Näin valmistat

Huuhdo lipstikan lehdet ja kuivaa ne kevyesti talouspaperin tai keittiöliinan välissä.

Laita lipstikan lehdet monitoimikoneeseen tai tehosekoittimeen. Lisää ruokalusikallinen suolaa. Hienonna lipstikat.

Arvioi hienonnetun lipstikan määrä ja lisää suolaa puolet lipstikan määrästä. Jauha monitoimikoneella suola ja lipstikka keskenään siten, että suola hienontuu ja sekoittuu lipstikkaan.

Levitä kostea lipstikkasuola leivinpaperoidulle uunipellille tasaiseksi.

Laita uuni lämpenemään 40 asteeseen. Siirrä pelti uuniin. Laita puinen lasta uunin ja luukun väliin, jotta kosteus haihtuu nopeammin. Ja saat ihanan tuoksun kotiin. Sekoita lipstikkasuolaa pari kertaa kuivumisen aikana. Kuivuminen kestää 3–5 tuntia lipstikkasuolan määrästä ja kosteudesta riippuen.

Jauha kuivunut ja jäähtynyt lipstikkasuola vielä uudelleen monitoimikoneessa.
Säilytä valmis lipstikkasuola pienessä lasipurkissa.

Vinkit

Voit tehdä tällä ohjeella yrttisuolaa muistakin yrteistä.

Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!

Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.

Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂

Muita ohjeita

2 kommenttia

Maspe 22.8.2023 - 18:13

Kesäkurpitsaraasteen voi myös itkettää suolan kanssa, kuten tehdään kurkulle tsatsikia valmistettaessa.
Itse teen kesäkurpitsasta myös pizzapohjan tai käytän “lasagnelevyinä” leikkaamalla nuoret, kiinteät kurpitsat noin sentin siivuiksi pitkittäin. Ripottelen runsaasti suolaa päälle, laitan muovipussiin lämpimään muutamaksi tunniksi ja puristan sitten siivut “kuiviksi”. Suurin osa suolasta menee nesteen mukana, joten lopputulos ei ole ainakaan minulle liian, tai edes riittävän suolainen.

Vastaa
Himoleipuri 24.8.2023 - 16:59

Kiitos hyvistä vinkeistä. Suola toimii hyvin kesäkurpitsaraasteen kanssa. Sitä en itse muistanutkaan vinkata.

Vastaa

Jätä kommentti

 

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Hyväksy Lue lisää