Useimpien mielestä vappu ei ole vappu ilman munkkeja. Ja onhan se näin. Olen saanut paljon kyselyjä gluteenittomien munkkien ohjeesta, joten toiveenne toteutuu. Testasin rinkelimunkkien tekemistä kahdella tekniikalla jo viime vappuaattona, mutta silloin en ehtinyt ohjetta postaamaan.
Gluteenittomat munkit tehdään pullataikinasta. Itse tykkään käyttää pullataikinaan Semperin hienoa gluteenitonta jauhoseosta, koska sillä tulee kuohkeita pullia. Lisäsin taikinaan psylliumia ja näin taikinaa oli helppo käsitellä. Vähensin hieman rasvan määrää pullataikinasta, koska munkkeihin imeytyy öljyä paistettaessa. Valmista taikinaa ei kohoteta, mutta taikina saa tekeytyä 5–10 minuuttia ennen leipomista.
Leivoin munkit kahdella tapaa. Puolet taikinasta pyörittelin pulliksi käsien välissä. Tein pullista rinkilöitä painamalla jauhotetun etusormen pullan keskeltä läpi. Sitten pyöritin etusormella pullaa rinkiläksi pöydän päällä. Terapeuttista hommaa ?
Toisen puolikkaan taikinasta kaulitsin paksuksi levyksi ja otin levystä juomalasilla ympyröitä. Lasin reuna kannattaa jauhottaa joka kerta ennen taikinaan painamista taikinalevyyn. Näin taikina ei tartu kiinni lasin reunaan. Reiät ympyröihin tein omenaporalla.
Kohotin munkkirinkilöitä leivinliinan alla puoli tuntia uunissa, jonka lämpötilan olin säätänyt 30 asteeseen. Munkit kohosivat tällä tekniikalla tosi kauniisti. Voit myös laskea astianpesualtaaseen kuumaa vettä ja asettaa pullapellin altaan päälle. Lämmin vesihöyry lämmittää mukavasti peltiä.
Taikinalevystä tehdyille pienemmille munkeille riitti 20 minuutin kohotus uunissa.
Kuumenna 1 litra öljyä valurautapadassa tai paksupohjaisessa kattilassa 160–170 asteeseen. Mittaa öljyn lämpötila lämpömittarilla. Jos sinulla ei ole lämpömittaria, tiputa pieni pala taikinaa öljyyn. Jos taikina palaa nousee heti pinnalle ja alkaa ruskistua, öljy on valmista. Varaa lieden viereen kansi, jolla saat liekit tukahdutettua, jos rasva ylikuumenee ja syttyy palamaan.
Kypsennä munkkeja noin 1–2 minuuttia kummaltakin puolelta. Kypsennysaikaan vaikuttaa munkkien koko ja öljyn lämpötila. Nosta reikäkauhalla valmiit munkit talouspaperin päälle. Tällöin ylimääräinen rasva imeytyy talouspaperiin. Sokeroi hieman jäähtyneet munkit. Siro erikoissokeri on paras munkkien sokeroimiseen, mutta myös tavallinen taloussokeri käy.
Munkkirinkeleiden leipominen kahdella tapaa oli mukava kokeilu. Molempi tapa toimii. Kaulitusta taikinasta tuli samankokoisia, vähän pienempiä ja litteämpiä munkkirinkeleitä kuin pullista leivotuista.
Raaka-aineet
3 dl maitoa
25 g hiivaa
2 tl psylliumia
½ tl suolaa
1 dl sokeria
2-3 tl kardemummaa
1 kananmuna
50 g pehmeää voita tai margariinia
6½–7 dl gluteenitonta hienoa jauhoseosta, Semper
Leivontaan
½ dl gluteenitonta hienoa jauhoseosta, Semper
Paistamiseen
1 l rypsiöljyä
Sokerointiin
Siro erikoishieno sokeria
Näin valmistat
Pullataikinan valmistus. Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon käsivispilällä. Lisää psyllium ja sekoita. Anna psylliumia turvota noin 10 minuuttia.
Lisää joukkoon suola, sokeri, kaardemumma ja kananmuna sekä puolet jauhoista vähin erin koko ajan kevyesti sekoittaen käsivispilällä.
Taikina alkaa olla paksua, joten ota käyttöön sähkövatkain. Sekoita taikinaa sähkövatkaimen taikinakoukuilla. Lisää loput jauhot pienissä erissä ja viimeisenä pehmeä voi. Vatkaa taikinaa taikinakoukuilla tai yleiskoneella 5–6 minuuttia.
Anna taikinan tekeytyä 5–10 minuuttia.
Siirrä taikina jauhotetulle työpöydälle ja alusta se käsin tasaiseksi. Leivo taikinasta tanko ja paloittele se noin 20 osaan. Pyörittele palat käsissä pyöreiksi pulliksi.
Tee pullista rinkilöitä painamalla jauhotettu etusormi pullan keskelle. Pyöritä pullaa sormella siten, että siitä muodostuu rinkilä.
Vaihtoehtoisesti voit kaulita taikinan paksuksi levyksi ja ottaa siitä muotilla ympyröitä. Itse käytin leveäsuista juomalasia muottina. Reiät ympyröihin tein omenaporalla.
Siirrä munkkirinkilät leivinpaperoidulle uunipellille. Anna munkkien kohota leivinliinan alla noin 30–40 minuuttia. Voit kohottaa munkit uunissa, jonka lämpötilan olet säätänyt 30 asteeseen.
Kuumenna 1 litra öljyä kattilassa 160–170 asteeseen. Laske kohonnut munkki varovasti käsin tai reikäkauhalla öljyyn kohonnut puoli alaspäin.
Kypsennä munkkeja noin 1–2 minuuttia kummaltakin puolelta. Nosta kypsät munkit reikäkauhalla talouspaperin päälle. Tällöin ylimääräinen rasva imeytyy talouspaperiin.
Sokeroi hieman jäähtyneet munkit. Jos pakastat osan munkeista, sokeroi ne vasta sulatuksen jälkeen.
Vinkit
Voit tehdä munkit myös gluteenittomasta pullajauhoseoksesta paketin ohjeen mukaan. Jos haluat päästä tosi helpolla, osta kaupasta valmis gluteeniton pakastettu pullataikina ja pyöräytä siitä munkit..
Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!
Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.
Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂
16 kommenttia
Ohjeella tuli oikein hyvä taikina koostumukseltaan, helppo leipoa. Kohosivat kauniisti ? Lopputulos herkullinen! Ehkä maussa jäi kaipaamaan hieman sitä vehnätaikinan “pehmeyttä”. Hyvää vappua!
Kiitos kommenteistasi. Kiva, että munkit maistuivat ?
Kiitos, hyvä resepti taas! Taikkna oli kyllä hankala työstettävä, mutta varovasti kun eteni, niin hyvä tuli. Uunissa kohotusvinkki oli hyvä, koskaan aiemmin ei gluteeniton taikina ole noussut yhtä nätisti.
Muokkasin allergioiden takia maidottomaksi ja munattomaksi (nesteenä vettä, maidoton margariini ja munan tilalle n. 1 dl hedelmäsosetta) ja kohdeyleisö juuri huokaisi, että “äiti, sun munkit on niin hyviä! Otan vielä yhden…”
Mahtavaa, että munkit maistuivat. Kiva kuulla, että ohje toimi myös muutettuna munattomaksi ja maidottomaksi.
Korvasin semperin jauhot viljatuotteen vaalealla jauhoseoksella, ihan älyttömän hyvä koostumus ja maku? Kiitos reseptistä, mukava aina aloittaa viikonloppu kun saa onnistuneita leipomuksia?
Kiitos mukavasta viestistäsi. Hienoa, että ohje toimi myös Viljatuotteen jauhoseoksella.
Minulla tuli aivan liian löysä taikina tuolla jauhomäärällä. Taikinaa ei voinut kyllä työstää mitenkään. Mittasin kyllä ainesosat tarkkaan, joten olisiko jauhoerissäkin koostumuseroja ? Käytin Semperin jauhoa. Lisäsin sitten työstämisvaiheessa leivinalustalle Pirkka-jauhoseosta 1-1,5 dl, jotta sain pyöriteltyä käsienvälissä pullia. Katsotaan mitä tulee.
Hyviä munkkeja tuli, vaikka gluteenittomia jauhoja jouduinkin lisäämään ohjetta enemmän. Uunissa kohottaminen oli hyvä idea.
Mahtavaa, että munkit onnistuivat ?
Toivottavasti munkit onnistuivat. Vähän vaikea sanoa, mistä taikinan löysyys johtui. Mittasitko psylliumin mittasarjan lusikalla vai teelusikalla? Olen huomannut, että moniin teelusikoihin mahtuu vähemmän psylliumia kuin mittasarjan teelusikkaan. Psyllium sitoo paljon nestettä, joten pienikin poikkeama määrässä vaikuttaa.
Heips! Mietin, että missä kohtaa muna lisätään taikinaan? 🙂
Hei! Kananmuna lisätään samalla kun laitetaan sokeri ja mausteet. Kävin täydentämässä ohjetta. Kiva kun teet ohjeellani munkkeja ?
Kiitos ? selkeä ohje ja hyvännäköisiä munkkeja!
Kiitos kommenteistasi ?
Blogisi kuvat ovat todella kauniita. En meinaa malttaa lopettaa selaamista, kun vastaan tulee toinen toistaan houkuttelevampia ohjeita. Kiva myös, että kerrot, mitä jauhoja kulloinkin käytät. Nyt tiedän, mistä etsin gluteenittomat ohjeet tästä eteenpäin. Kiitos!!
Kiitos ihanasta viestistäsi ❤️ Gluteenittomien jauhoseosten koostumus vaihtelee paljon,joten koostumksella on merkitys lopputulokseen. Siksi on hyvä tietää, millä jauhoseoksella ohje toimii. Hauskaa vappua!