Gluteenittomat munkkirinkilät

Himoleipuri

Useimpien mielestä vappu ei ole vappu ilman munkkeja. Ja onhan se näin. Olen saanut paljon kyselyjä gluteenittomien munkkien ohjeesta, joten toiveenne toteutuu. Testasin rinkelimunkkien tekemistä kahdella tekniikalla jo viime vappuaattona, mutta silloin en ehtinyt ohjetta postaamaan.

Gluteenittomat munkit tehdään pullataikinasta. Itse tykkään käyttää pullataikinaan Semperin hienoa gluteenitonta jauhoseosta, koska sillä tulee kuohkeita pullia. Lisäsin taikinaan psylliumia ja näin taikinaa oli helppo käsitellä. Vähensin hieman rasvan määrää pullataikinasta, koska munkkeihin imeytyy öljyä paistettaessa. Valmista taikinaa ei kohoteta, mutta taikina saa tekeytyä 5–10 minuuttia ennen leipomista.

Tässä munkkitaikinan raaka-aineet. Paistamiseen tarvitset 1 l rypsiöljyä.

Leivoin munkit kahdella tapaa. Puolet taikinasta pyörittelin pulliksi käsien välissä. Tein pullista rinkilöitä painamalla jauhotetun etusormen pullan keskeltä läpi. Sitten pyöritin etusormella pullaa rinkiläksi pöydän päällä. Terapeuttista hommaa ?

Rinkeleiden aukko saa olla reilun kokoinen, jottei se mene kohotessa umpeen

Toisen puolikkaan taikinasta kaulitsin paksuksi levyksi ja otin levystä juomalasilla ympyröitä. Lasin reuna kannattaa jauhottaa joka kerta ennen taikinaan painamista taikinalevyyn. Näin taikina ei tartu kiinni lasin reunaan.  Reiät ympyröihin tein omenaporalla.

Juomalasilla ja omenaporolla saa tasaista jälkeä

Kohotin munkkirinkilöitä leivinliinan alla puoli tuntia uunissa, jonka lämpötilan olin säätänyt 30 asteeseen. Munkit kohosivat tällä tekniikalla tosi kauniisti. Voit myös laskea astianpesualtaaseen kuumaa vettä ja asettaa pullapellin altaan päälle. Lämmin vesihöyry lämmittää mukavasti peltiä.

Kauniisti kohonneita rinkilöitä

Taikinalevystä tehdyille pienemmille munkeille riitti 20 minuutin kohotus uunissa.

Näistä tuli donitsin kokosia munkkirinkeleitä. Voi syödä useamman kerralla 🙂

Kuumenna 1 litra öljyä valurautapadassa tai paksupohjaisessa kattilassa 160–170 asteeseen. Mittaa öljyn lämpötila lämpömittarilla. Jos sinulla ei ole lämpömittaria, tiputa pieni pala taikinaa öljyyn. Jos taikina palaa nousee heti pinnalle ja alkaa ruskistua, öljy on valmista. Varaa lieden viereen kansi, jolla saat liekit tukahdutettua, jos rasva ylikuumenee ja syttyy palamaan.

Laske kohonnut munkki varovasti käsin tai reikäkauhalla öljyyn kohonnut puoli alaspäin.

Kypsennä munkkeja noin 1–2 minuuttia kummaltakin puolelta. Kypsennysaikaan vaikuttaa munkkien koko ja öljyn lämpötila. Nosta reikäkauhalla valmiit munkit talouspaperin päälle. Tällöin ylimääräinen rasva imeytyy talouspaperiin. Sokeroi hieman jäähtyneet munkit. Siro erikoissokeri on paras munkkien sokeroimiseen, mutta myös tavallinen taloussokeri käy.

Munkkirinkeleiden leipominen kahdella tapaa oli mukava kokeilu. Molempi tapa toimii. Kaulitusta taikinasta tuli samankokoisia, vähän pienempiä ja litteämpiä munkkirinkeleitä kuin pullista leivotuista.

Iloista ja herkullista vappuviikonloppua!
t. Himoleipuri Leila

Gluteenittomat munkkirinkilät

Himoleipuri Useimpien mielestä vappu ei ole vappu ilman munkkeja. Ja onhan se näin. Olen saanut paljon kyselyjä… Pullat ja donitsit Gluteeniton, munkki, munkit, munkkirinkilä, vappu European Tulosta
Serves: 15-20 kpl
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Raaka-aineet

3 dl maitoa
25 g hiivaa
2 tl psylliumia
½ tl suolaa
1 dl sokeria
2-3 tl kardemummaa
1 kananmuna
50 g pehmeää voita tai margariinia
6½–7 dl gluteenitonta hienoa jauhoseosta, Semper

Leivontaan
½ dl gluteenitonta hienoa jauhoseosta, Semper

Paistamiseen
1 l rypsiöljyä

Sokerointiin
Siro erikoishieno sokeria

Näin valmistat

Pullataikinan valmistus. Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon käsivispilällä. Lisää psyllium ja sekoita. Anna psylliumia turvota noin 10 minuuttia.

Lisää joukkoon suola, sokeri, kaardemumma ja kananmuna sekä puolet jauhoista vähin erin koko ajan kevyesti sekoittaen käsivispilällä.

Taikina alkaa olla paksua, joten ota käyttöön sähkövatkain. Sekoita taikinaa sähkövatkaimen taikinakoukuilla. Lisää loput jauhot pienissä erissä ja viimeisenä pehmeä voi. Vatkaa taikinaa taikinakoukuilla tai yleiskoneella 5–6 minuuttia.

Anna taikinan tekeytyä 5–10 minuuttia.

Siirrä taikina jauhotetulle työpöydälle ja alusta se käsin tasaiseksi. Leivo taikinasta tanko ja paloittele se noin 20 osaan. Pyörittele palat käsissä pyöreiksi pulliksi.

Tee pullista rinkilöitä painamalla jauhotettu etusormi pullan keskelle. Pyöritä pullaa sormella siten, että siitä muodostuu rinkilä.

Vaihtoehtoisesti voit kaulita taikinan paksuksi levyksi ja ottaa siitä muotilla ympyröitä. Itse käytin leveäsuista juomalasia muottina. Reiät ympyröihin tein omenaporalla.

Siirrä munkkirinkilät leivinpaperoidulle uunipellille. Anna munkkien kohota leivinliinan alla noin 30–40 minuuttia. Voit kohottaa munkit uunissa, jonka lämpötilan olet säätänyt 30 asteeseen.

Kuumenna 1 litra öljyä kattilassa 160–170 asteeseen. Laske kohonnut munkki varovasti käsin tai reikäkauhalla öljyyn kohonnut puoli alaspäin.

Kypsennä munkkeja noin 1–2 minuuttia kummaltakin puolelta. Nosta kypsät munkit reikäkauhalla talouspaperin päälle. Tällöin ylimääräinen rasva imeytyy talouspaperiin.

Sokeroi hieman jäähtyneet munkit. Jos pakastat osan munkeista, sokeroi ne vasta sulatuksen jälkeen.

Vinkit

Voit tehdä munkit myös gluteenittomasta pullajauhoseoksesta paketin ohjeen mukaan. Jos haluat päästä tosi helpolla, osta kaupasta valmis gluteeniton pakastettu pullataikina ja pyöräytä siitä munkit..

Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!

Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.

Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂

Muita ohjeita

16 kommenttia

Miia 30.4.2023 - 15:41

Ohjeella tuli oikein hyvä taikina koostumukseltaan, helppo leipoa. Kohosivat kauniisti ? Lopputulos herkullinen! Ehkä maussa jäi kaipaamaan hieman sitä vehnätaikinan “pehmeyttä”. Hyvää vappua!

Vastaa
Himoleipuri 7.5.2023 - 21:49

Kiitos kommenteistasi. Kiva, että munkit maistuivat ?

Vastaa
Marja 30.4.2023 - 12:12

Kiitos, hyvä resepti taas! Taikkna oli kyllä hankala työstettävä, mutta varovasti kun eteni, niin hyvä tuli. Uunissa kohotusvinkki oli hyvä, koskaan aiemmin ei gluteeniton taikina ole noussut yhtä nätisti.

Muokkasin allergioiden takia maidottomaksi ja munattomaksi (nesteenä vettä, maidoton margariini ja munan tilalle n. 1 dl hedelmäsosetta) ja kohdeyleisö juuri huokaisi, että “äiti, sun munkit on niin hyviä! Otan vielä yhden…”

Vastaa
Himoleipuri 7.5.2023 - 21:47

Mahtavaa, että munkit maistuivat. Kiva kuulla, että ohje toimi myös muutettuna munattomaksi ja maidottomaksi.

Vastaa
Jere 29.4.2023 - 16:49

Korvasin semperin jauhot viljatuotteen vaalealla jauhoseoksella, ihan älyttömän hyvä koostumus ja maku? Kiitos reseptistä, mukava aina aloittaa viikonloppu kun saa onnistuneita leipomuksia?

Vastaa
Himoleipuri 7.5.2023 - 21:36

Kiitos mukavasta viestistäsi. Hienoa, että ohje toimi myös Viljatuotteen jauhoseoksella.

Vastaa
Minna 29.4.2023 - 12:35

Minulla tuli aivan liian löysä taikina tuolla jauhomäärällä. Taikinaa ei voinut kyllä työstää mitenkään. Mittasin kyllä ainesosat tarkkaan, joten olisiko jauhoerissäkin koostumuseroja ? Käytin Semperin jauhoa. Lisäsin sitten työstämisvaiheessa leivinalustalle Pirkka-jauhoseosta 1-1,5 dl, jotta sain pyöriteltyä käsienvälissä pullia. Katsotaan mitä tulee.

Vastaa
Minna 30.4.2023 - 16:19

Hyviä munkkeja tuli, vaikka gluteenittomia jauhoja jouduinkin lisäämään ohjetta enemmän. Uunissa kohottaminen oli hyvä idea.

Vastaa
Himoleipuri 7.5.2023 - 21:51

Mahtavaa, että munkit onnistuivat ?

Vastaa
Himoleipuri 7.5.2023 - 21:34

Toivottavasti munkit onnistuivat. Vähän vaikea sanoa, mistä taikinan löysyys johtui. Mittasitko psylliumin mittasarjan lusikalla vai teelusikalla? Olen huomannut, että moniin teelusikoihin mahtuu vähemmän psylliumia kuin mittasarjan teelusikkaan. Psyllium sitoo paljon nestettä, joten pienikin poikkeama määrässä vaikuttaa.

Vastaa
Elli 28.4.2023 - 18:25

Heips! Mietin, että missä kohtaa muna lisätään taikinaan? 🙂

Vastaa
Himoleipuri 28.4.2023 - 21:16

Hei! Kananmuna lisätään samalla kun laitetaan sokeri ja mausteet. Kävin täydentämässä ohjetta. Kiva kun teet ohjeellani munkkeja ?

Vastaa
Elli 28.4.2023 - 21:52

Kiitos ? selkeä ohje ja hyvännäköisiä munkkeja!

Vastaa
Himoleipuri 7.5.2023 - 21:26

Kiitos kommenteistasi ?

Vastaa
Henriikka 28.4.2023 - 17:39

Blogisi kuvat ovat todella kauniita. En meinaa malttaa lopettaa selaamista, kun vastaan tulee toinen toistaan houkuttelevampia ohjeita. Kiva myös, että kerrot, mitä jauhoja kulloinkin käytät. Nyt tiedän, mistä etsin gluteenittomat ohjeet tästä eteenpäin. Kiitos!!

Vastaa
Himoleipuri 28.4.2023 - 21:22

Kiitos ihanasta viestistäsi ❤️ Gluteenittomien jauhoseosten koostumus vaihtelee paljon,joten koostumksella on merkitys lopputulokseen. Siksi on hyvä tietää, millä jauhoseoksella ohje toimii. Hauskaa vappua!

Vastaa

Jätä kommentti

 

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Hyväksy Lue lisää