Marenkileivokset sopivat moneen tilanteeseen. Niillä voi juhlistaa synttäreitä, nimppareita tai vaikkapa äitienpäivää. Meillä marenkileivoksilla juhlittiin tulevan miniän morsiuspuvun löytymistä. Myös minä pääsin katsomaan puvun sovittamista. Onnenkyyneleet vierivät poskillani mykistävän kauniin morsiamen edessä.
Paistoin marenkipohjat hyvissä ajoin valmiiksi ja täytin ne kerma-mascarponevaahdolla hetki ennen tarjoilua. Koristeeksi laitoin marjoja ja sitruunamelissa.
Saat tasakokoisia ja pyöreitä marenkipohjia kun piirrät lyijykynällä ja muotin avulla pyöreät renkaat. Pieni vinkki. Käännä leivinpaperi nurinperin, jolloin kynän jälki ei tartu marenkien pohjaan.
Marengin teossa maltti ja tarkkuus on valttia. Kun erottelet valkuaiset ja keltuaiset, ole tarkkana, ettei valkuaisten joukkoon joudu yhtään keltuaista. Valkuaiset eivät vaahtoudu, jos niiden joukossa on keltuaista. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeria ruokalusikallinen kerrallaan valkuaisvaahdon joukkoon koko ajan vatkaten. Käytä sokerina erikoishienoa sokeria, joka ehtii sulaa vatkaamisen aikana. Vatkaa kunnes marenki on kiiltävän valkoista ja muodostaa huippuja. Marenki on valmis, kun käännät kulhon ylösalaisin ja marenki pysyy kulhossa.
Jos marenkivaahtoa jää jäljelle, pursota lopusta vaahdosta pieniä marenkeja. Paista marenkipohjat ja pikkumarengit miedossa uuninlämmössä. Näin ne pysyvät kauniin valkoisina.
Toinen idea täytteeksi. Saat raikkaan täytteen marenkileivoksille kun sekoitat kermavaahdon joukkoon vaniljatuorejuustoa ja lemon curdia. Lusikoi päälle passionhedelmää ja koristele leivokset viinirypäleillä ja mintun lehdillä.
Aurinkoista viikonloppua!
t. Himoleipuri Leila
Raaka-aineet
Marenkipohjat
3 kananmunan valkuaista
2 dl erikoishienoa sokeria (esim. Siro)
Täyte
2 dl vispikermaa
½ prk macsarponea
3 tl vadelmien mehua
2 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
Päälle
vadelmia
karhunvatukoita
sitruunamelissaa
Näin valmistat
Laita uuni lämpenemään kiertoilmalle 90 asteeseen. Jos sinulla ei ole kiertoilmauunia, säädä lämpötila 100 asteeseen. Pane uunipellille leivinpaperin. Piirrä leivinpaperille lyijykynällä kuusi pyöreää ympyrää. Käännä leivinpaperin ympäri.
Erottele valkuaiset ja keltuaiset. Ole tarkkana, ettei valkuaisten joukkoon joudu yhtään
keltuaista, koska silloin marengin vaahtoutuminen ei onnistu. Vaahdota ensin valkuaiset kovaksi vaahdoksi noin 5 minuuttia. Lisää sokeria ruokalusikallinen kerrallaan valkuaisvaahdon joukkoon koko ajan vatkaten. Vatkaa kunnes marenki on kiiltävän valkoista ja muodostaa huippuja. Marenki on valmis, kun se ei tipu kulhosta, vaikka kulhon kääntäisi ylösalaisin.
Levitä ruokalusikallinen marenkia leivinpaperille piirrettyjen ympyröiden sisälle. Aseta pursotinpussiin tähtitylla ja siirrä loppu marenki pursotinpussiin. Pursota marenkilevyjen reunoille kerros marenkia haluamallasi tavalla. Pursota lopusta marengista pieniä marenkeja.
Kypsennä marenkeja uunissa 1-1½ tuntia. Tarvittaessa jatka kypsennystä siten, että katkaiset uunista lämmön ja jätät uuninluukun hieman raolleen. Laita puuhaarukka uuninluukun ja uunin väliin, jolloin luukku pysyy sopivasti auki.
Marenkien kuivumisaika riippuu niiden koosta. Marengit ovat valmiita, kun ne irtoavat helposti leivinpaperista.
Täytteen valmistaminen. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää joukkoon mascarpone ja sokeri. Sekoita tasaiseksi.
Täytä marenkipohjat juuri ennen tarjoilua kerma-mascarponevaahdolla ja koristele sitruunamelissalla.
Vinkit
Voit käyttää vaaleapunaista pastaväriä täytteeseen, jolloin saat ihanan hempeän värin.
Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!
Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.
Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂
4 kommenttia
Hei! Täytyypä kokeilla, näyttävät herkullisilta 🙂 voiko sokerina käyttää tomusokeria?
Kiva kun innostuit ohjeesta. Voi käyttää myös tomusokeria.
Kauniita leivoksia?. Säilyykö marengit kauan huoneenlämmössä? Jos tekis hyvissä ajoin pohjat. Muuttuko marenkien rakenne jos Täyttää edellisenä iltana?
Kiitos! 🙂 Marengit säilyvät huoneenlämmössä jopa kuukausia, joten ne voi tehdä hyvissä ajoin valmiiksi. Marengit kannattaa kuitenkin täyttää vasta vähän ennen tarjoilua. Täytteen kosteus nopeasti pehmittää marengin. Mukavia leivontahetkiä! 🙂