Eilen satoi vettä, joten oli sopivasti joutavaa aikaa leipoa pullaa. Näin kesän alussa eräässä lahtelaisessa kahvilassa vaniljakreemillä täytettyjä pullia, joiden päällä oli tuoreita marjoja. Siitä sain idean leipoa vastaavanlaisia mansikka-vaniljapullia gluteenittomana.
Gluteenittoman pullataikinan tein tuttuun tapaan Semperin gluteenittomalla hienolla jauhoseoksella. Pullan leivonnassa on tärkeää, ettei taikina pääse missään vaiheessa jäähtymään, jottei hiivan toiminta hidastu. Tarvittava voimäärä kannattaakin ottaa jääkaapista jo pari tuntia ennen leivontaa, jolloin voi on sopivan pehmeää taikinaan. Myös muiden raaka-aineiden tulee olla huoneenlämpöisiä.
Valmista taikinaa ei tarvitse kohottaa. Taikinan on kuitenkin hyvä antaa vetäytyä vähän aikaa ennen leipomista, kymmenkunta minuuttia. Taikina pyöritetään jauhotetulla pöydällä tangoksi, joka leikataan yhdeksään palaan. Palat pyöritellään palloiksi käsien välissä tai hyppyytetään kevyesti pöydän päällä. Pullat kohotetaan kaksinkertaisiksi. Katso kohotusvinkit gluteenittomien laskiaispullien ohjeesta.
Kohoamisen aikana tehdään vaniljatäyte. Vaniljakreemijauhe sekoitetaan maitoon ja siirretään jääkaappiin tekeytymään. Itse jouduin lisäämään maitoa enemmän kuin pakkauksessa mainittiin. Kohonneisiin pulliin painetaan juomalasilla kolot. Tämän jälkeen pullien reunat voidellaan kananmunalla ja viimeiseksi kolot täytetään vaniljakreemillä.
Paistamisen jälkeen pullien annetaan jäähtyä ennen mansikkaviipaleiden lisäämistä päälle. Vaikka pullat vähän repeilivät koloja painettaessa, ei se makuun vaikuttanut. Mansikka-vaniljapullista tuli tosi makoisia. Jos haluat vielä viimeistellä pullat, voit sivellä hyytelösokerista tehtyä kiillettä mansikkaviipaleille.
Gluteeniton pulla on parhaimmillaan tuoreena, joten kaikki pullat yhtä lukuun ottamatta syötiin eilen. Ihan kaikkia ei syöty itse, ei nyt sentään. Puolet pullista vein naapurille. Kohta on mustikka-aika. Jos haluat tehdä mustikkapullia, katso ohje täältä. Blogistani löytyy myös mansikka-vaniljapullapitkon ohje.
Raaka-aineet
Pullataikina
2 dl maitoa
25 g hiivaa
2 tl psylliumia
½ tl suolaa
1–2 tl kardemummaa
1 dl sokeria
1 kananmuna
5 dl gluteenitonta hienoa jauhoseosta, Semper
75 g pehmeää voita
Pullien pyörittely
½ dl gluteenitonta hienoa jauhoseosta, Semper
Voitelu
1 kananmuna
Täyte
1 dl vaniljakreemijauhetta
2½-3 dl maitoa
Koristelu
tuoreita mansikoita
sitruunamelissaa
Näin valmistat
Lämmintä maito kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva joukkoon. Lisää psyllium ja sekoita hyvin. Anna psylliumin turvota 10 minuuttia. Lisää suola, sokeri, kardemumma ja kananmuna. Lisää jauhoseos pienissä erissä ja lopuksi pehmeä voi. Vaivaa taikinaa 5–7 minuuttia sähkövatkaimen taikinakoukuilla. Anna valmiin taikinan tekeytyä noin kymmenkunta minuuttia.
Siirrä pullataikina gluteenittomilla jauhoilla jauhotetulle pöydälle. Muotoile taikinasta tanko, jonka jaat yhdeksään samankokoiseen palaan. Pyörittele palat pulliksi ja laita ne leivinpaperin päälle pellille. Jätä pullien väliin reilusti tilaa. Peitä pullat leivinliinalla ja anna kohota kaksinkertaiseksi, vähintään 40 minuuttia.
Tee vaniljatäyte. Sekoita vaniljakreemijauhe ja maito keskenään vispilällä. Anna täytteen turvota 20 minuuttia jääkaapissa.
Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen.
Paina juomalasin pohjalla kohonneiden pullien keskelle kolo. Tarvittaessa pyöräytä lasinpohjaa jauhoissa, jos se tarttuu taikinaan. Voitele pullien reunat kananmunalla. Laita pullien koloihin vajaa ruokalusikallinen vaniljatäytettä.
Paista mansikka-vaniljapullia uunin keskitasolla 12–14 minuuttia tai kunnes pullat ovat kauniin ruskean värisiä.
Anna pullien jäähtyä. Asettele jäähtyneiden pullien päälle mansikkaviipaleita. Jos haluat, voit sivellä hyytelösokerista tehtyä kiillettä mansikkaviipaleille. Mansikka-vaniljapullat pullat ovat parhaimmilaan tuoreena.
Vinkit
Voit käyttää myös Valion valmista vaniljakreemiä täytteeseen.
Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!
Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.
Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂
4 kommenttia
Kiitos, tämä oli hyvä ohje. Monet gl pullareseptit ovat todella rasvaisia. Tein Sunnuntain jauhoista ja niitä laitoin reilu 4dl, kun tuntui jämäkältä. Varsinaiseen pullaan laitoin vaniljatuorejuustoa ja mustikoita ja tein kierteitä. Ulkonäkö ei hurmannut ?, mutta maku ? Pullat olivat meheviä vielä kolme päivää leipomisen jälkeen.
Ole hyvä 🙂 Kiva kuulla, että ohje toimi tuunattunakin. Ja täyte kuulosti tosi herkulliselta. Itse en ole käyttänyt Sunnuntain gluteenittomia jauhoseoksia. Hyvä kun huomasit, että niitä tarvitaan vähemmän kuin Semperin jauhoseosta.
Hyviä ohjeita, loistavia!! Mutta anna vinkki, miten saan korvapuustit pysymään kuosissa. Kauniita ovat ja hyvin kohonneita, mutta kun otan uunista ja ovat hetken liinan alla, niin läts, aivan lässähtäneitä. Makuun se ei tietenkään vaikuta, mutta ulkonäkö on pilalla. Leivon paljon, kokemusta glut leipomisesta on jo 25 vuotta, mutta tämä tökkii. neuvoja, please…
Kiitos 🙂 Pari asiaa tulee mieleen. Pullat voivat lässähtää, jos pullia kohottaa liian pitkään. Toinen tekijä voi olla liian löysä taikina. Hiivakin toiminnassa voi olla joskus ongelmia. Uunista ottamisen jälkeen laittaisin puustit leivontaritilän päälle ilman liinaa. Näin pulla pääsee jäähtymään tasaisesti, niin alta- kuin päältäpäin. Toivottavasti seuraavat korvapuustit onnistuvat.