Gluteenittomat kissakeksit

Himoleipuri

Viime viikonloppuna vietettiin mummin rakkaan taaperon 2-vuotissynttäreitä Hollannissa. Sain etukäteen tietää, että synttäreillä on kissateema. Lupasin leipoa gluteenittomia kissakeksejä juhliin. Sopivan kissamuotin metsästys osoittautui hieman haastavaksi. Onneksi lopulta löysin just passelin kissamuotin Tampereen Luontokaupasta.

Kissateema näkyi synttäreillä muun muassa viireissä, ilmapalloissa ja kattaustarvikkeissa

Kissakeksitaikinaan laitoin Pirkan vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta ja mantelijauhetta. Mantelijauhe mielestäni antaa hienostuneen maun pikkuleipiin. Jos manteli ei sovi, sen voi jättää pois. Valmiin taikinan on hyvä saada tekeytyä ja hieman kovettua jääkaapissa 1–2 tuntia. Tällöin kaulinta onnistuu paremmin.

Näistä aineista syntyy herkullisia keksejä

Kaulitsin taikinan kahdessa osassa jauhotetulla pöydällä. Kannattaa varmistaa, ettei levy tartu pöytään kiinni. Tämä onnistuu jauhotettua palettiveistä pyöräyttämällä taikinalevyn alla. Pikkuleipämuottia on myös hyvä jauhottaa välillä.

Kissamuotilla sai valmiin kuvion keksien pintaan, mikä helpotti koristelussa

Gluteenittomia kissakeksejä paistetaan noin 8 minuuttia, uunista riippuen. Riittää kun keksien reunat hieman saavat väriä.

Valmiina uuniin

Keksien annetaan jäähtyä ennen koristelua. Koristelua varten tein pikeeriä eli royal icingia. Pikeeri tehdään kananmunan valkuaisesta ja tomusokerista, joita vatkataan yhdessä muutama minuutti. Näin saa kuohkean ja hyvin pursotettavan pikeerin. Maustoin pikeerin sitruunamehulla, jaoin sen kahteen kulhoon sekä värjäsin kahdella eri pastaelintarvikevärillä.

Koristeluvaiheesta en muistanut ottaa kuvia. Oli sen verran jännää hommaa.

Pikeerin sopivan koostumuksen oppii vain kokeilemalla. Ääriviivojen tekemiseen saa olla aika vahvaa pikeeriä, joka pysyy kuosissaan. Jos pikeeri tuntuu liian löysältä, lisää tomusokeria. Jos se puolestaan on liian kovaa, lisää muutama pisara vettä. Tanakka kertakäyttöinen pursotinpussi on paras pursotukseen. Siitä saa hyvän otteen pursotettaessa tarkkaa jälkeä. Jos pikeeriä jää jäljelle, se säilyy hyvänä muutaman päivän jääkaapissa. Muista sulkea pursotuskärki vaikka teipillä kuivumisen välttämiseksi. Jos tuplaat keskitaikinan, yksi pikeeriannos riittää koristeluun.

Aloitin gluteenittomien kissakeksien leipomisen viikkoa ennen juhlia. Uunista otetut keksit olivat just sopivia. Ne olivat sopivan mureita ja kestivät hyvin käsittelyn koristelussa. Juhlapäivänä keksit olivat edelleen maukkaita ja mureita.

Vaikka pipertämisjutut eivät ole vahvuuksiani, kissakekseistä tuli mielestäni yllättävän söpöjä. ”Ihania!” tuumasi rakas päivänsankari kissakeksit nähdessään. Mummin sydän läikähti ❤️ Kyllä kannatti leipoa.

Kissatunnelmaisin terveisin,
Himoleipuri Leila

Gluteenittomat kissakeksit

Himoleipuri Viime viikonloppuna vietettiin mummin rakkaan taaperon 2-vuotissynttäreitä Hollannissa. Sain etukäteen tietää, että synttäreillä on kissateema. Lupasin… Makeat gluteeniton, keksi, pikkuleipä, kissa, kissakeksit, kissapikkuleivät, keksit, pikkuleivät, synttärit, synttärikeksit European Tulosta
Serves: 30 kpl
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Raaka-aineet

100 g voita
¾ dl sokeria
1 kananmuna
3 dl gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta, Pirkka
1 dl mantelijauhetta
½ tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria

Koristeluun
1 kananmunan valkuainen
noin 2½-3 dl tomusokeria
2–3 tippaa sitruunamehua

punaista elintarvikepastaväriä
mustaa elintarvikepastaväriä

Näin valmistat

Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi sähkövatkaimella. Lisää muna hyvin vatkaten.

Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää pienissä erissä. Sekoita taikina tasaiseksi.

Painele taikina litteäksi muovin ja laita jääkaappiin tekeytymään ja hieman kovenemaan vähintään tunniksi.

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

Kauli taikina levyksi kahdessa osassa. Käytä gluteenittomia jauhoja kaulimiseen ja varmista, ettei taikina tartu pöytään kiinni.

Ota taikinasta kissamuotilla keksejä. Nosta keksit leivinpaperoidulle pellille ohuen metallisen lastan tai palettiveitsen avulla.

Paista keksejä uunissa noin 8 minuuttia, kunnes ne ovat saaneet reunoistaan hieman väriä.
Anna keksien jäähtyä.

Pikeerin valmistus. Vatkaa valkuaista ja 2 dl tomusokeria kulhossa 3 minuuttia. Lisää tomusokeria pienissä erissä, kunnes seos on sopivan paksua. Mausta halutessasi pikeeri sitruunamehulla.

Jaa pikeeri kahteen kulhoon. Värjää toinen osa punaisella elintarvikepastavärillä ja toinen mustalla. Laita värjätyt pikeerit muovisiin pursotinpusseihin ja sulje pussit pussinsulkijalla.

Pursota pikeerejä kissakekseille haluamallasi tavalla. Anna pursotusten kuivua.

Säilytä keksit huoneenlämmössä.

Vinkit

Voit leipoa taikinasta keksejä haluamallasi muotilla kissakeksien asemasta. Jos käytät pikeeriin nestemäistä elintarvikeväriä, lisää hieman tomusokeria.

Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!

Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.

Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂

Muita ohjeita

Jätä kommentti

 

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Hyväksy Lue lisää