Viime viikonloppuna vietettiin mummin rakkaan taaperon 2-vuotissynttäreitä Hollannissa. Sain etukäteen tietää, että synttäreillä on kissateema. Lupasin leipoa gluteenittomia kissakeksejä juhliin. Sopivan kissamuotin metsästys osoittautui hieman haastavaksi. Onneksi lopulta löysin just passelin kissamuotin Tampereen Luontokaupasta.
Kissakeksitaikinaan laitoin Pirkan vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta ja mantelijauhetta. Mantelijauhe mielestäni antaa hienostuneen maun pikkuleipiin. Jos manteli ei sovi, sen voi jättää pois. Valmiin taikinan on hyvä saada tekeytyä ja hieman kovettua jääkaapissa 1–2 tuntia. Tällöin kaulinta onnistuu paremmin.
Kaulitsin taikinan kahdessa osassa jauhotetulla pöydällä. Kannattaa varmistaa, ettei levy tartu pöytään kiinni. Tämä onnistuu jauhotettua palettiveistä pyöräyttämällä taikinalevyn alla. Pikkuleipämuottia on myös hyvä jauhottaa välillä.
Gluteenittomia kissakeksejä paistetaan noin 8 minuuttia, uunista riippuen. Riittää kun keksien reunat hieman saavat väriä.
Keksien annetaan jäähtyä ennen koristelua. Koristelua varten tein pikeeriä eli royal icingia. Pikeeri tehdään kananmunan valkuaisesta ja tomusokerista, joita vatkataan yhdessä muutama minuutti. Näin saa kuohkean ja hyvin pursotettavan pikeerin. Maustoin pikeerin sitruunamehulla, jaoin sen kahteen kulhoon sekä värjäsin kahdella eri pastaelintarvikevärillä.
Pikeerin sopivan koostumuksen oppii vain kokeilemalla. Ääriviivojen tekemiseen saa olla aika vahvaa pikeeriä, joka pysyy kuosissaan. Jos pikeeri tuntuu liian löysältä, lisää tomusokeria. Jos se puolestaan on liian kovaa, lisää muutama pisara vettä. Tanakka kertakäyttöinen pursotinpussi on paras pursotukseen. Siitä saa hyvän otteen pursotettaessa tarkkaa jälkeä. Jos pikeeriä jää jäljelle, se säilyy hyvänä muutaman päivän jääkaapissa. Muista sulkea pursotuskärki vaikka teipillä kuivumisen välttämiseksi. Jos tuplaat keskitaikinan, yksi pikeeriannos riittää koristeluun.
Aloitin gluteenittomien kissakeksien leipomisen viikkoa ennen juhlia. Uunista otetut keksit olivat just sopivia. Ne olivat sopivan mureita ja kestivät hyvin käsittelyn koristelussa. Juhlapäivänä keksit olivat edelleen maukkaita ja mureita.
Vaikka pipertämisjutut eivät ole vahvuuksiani, kissakekseistä tuli mielestäni yllättävän söpöjä. ”Ihania!” tuumasi rakas päivänsankari kissakeksit nähdessään. Mummin sydän läikähti ❤️ Kyllä kannatti leipoa.
Raaka-aineet
100 g voita
¾ dl sokeria
1 kananmuna
3 dl gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta, Pirkka
1 dl mantelijauhetta
½ tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
Koristeluun
1 kananmunan valkuainen
noin 2½-3 dl tomusokeria
2–3 tippaa sitruunamehua
punaista elintarvikepastaväriä
mustaa elintarvikepastaväriä
Näin valmistat
Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi sähkövatkaimella. Lisää muna hyvin vatkaten.
Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää pienissä erissä. Sekoita taikina tasaiseksi.
Painele taikina litteäksi muovin ja laita jääkaappiin tekeytymään ja hieman kovenemaan vähintään tunniksi.
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
Kauli taikina levyksi kahdessa osassa. Käytä gluteenittomia jauhoja kaulimiseen ja varmista, ettei taikina tartu pöytään kiinni.
Ota taikinasta kissamuotilla keksejä. Nosta keksit leivinpaperoidulle pellille ohuen metallisen lastan tai palettiveitsen avulla.
Paista keksejä uunissa noin 8 minuuttia, kunnes ne ovat saaneet reunoistaan hieman väriä.
Anna keksien jäähtyä.
Pikeerin valmistus. Vatkaa valkuaista ja 2 dl tomusokeria kulhossa 3 minuuttia. Lisää tomusokeria pienissä erissä, kunnes seos on sopivan paksua. Mausta halutessasi pikeeri sitruunamehulla.
Jaa pikeeri kahteen kulhoon. Värjää toinen osa punaisella elintarvikepastavärillä ja toinen mustalla. Laita värjätyt pikeerit muovisiin pursotinpusseihin ja sulje pussit pussinsulkijalla.
Pursota pikeerejä kissakekseille haluamallasi tavalla. Anna pursotusten kuivua.
Säilytä keksit huoneenlämmössä.
Vinkit
Voit leipoa taikinasta keksejä haluamallasi muotilla kissakeksien asemasta. Jos käytät pikeeriin nestemäistä elintarvikeväriä, lisää hieman tomusokeria.
Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!
Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.
Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂
7 kommenttia
Voiko tuon mantelijauhon korvata jollain?
Voit laittaa gluteenitonta jauhoseosta vähän enemmän. Arvelisin, että ½ dl olisi sopiva määrä. Kannattaa paistaa ensin koekakku ja lisätä tarvittaessa vielä jauhoseosta. Jos kokeilet, kertoisitko paljon lisäsit jauhoseosta, kiitos 🙂
Moikka!
Mahtaisikohan nämä onnistua maidottomalla margariinilla tai oliiviöljyllä?
Kiitos 🙂
Moikka! Onnistuu hyvin esimerkiksi Sunnuntain laktoosittomalla margariinilla, joka on myös maidoton. Mukavaa kesää 🙂
Kiitos! samoin sinulle 🙂
Hei, kiitos ohjeesta. Tein tyttären pojan nimi juhlaan vauvan jalkapohjamuotilla keksejä. Jauhoina minulla oli sunnuntain gluteeniton jauhoseos koska ensin olin tekemässä herrasväen pikkuleipiä. Jauhoja oli voinut olla hivenen enemmän.
Hyvä että ohjeessa on jauhoseos jota käytetään. Voisiko olla myös määrä grammoina desilitraa sijaan tai rinnalla?
Hei! Ole hyvä. Kiva kun olet leiponut keksejä ristiäisiin. Käytin ohjeessa Pirkan gluteenitonta jauhoseosta, jossa on psylliumia. Sunnuntain jauhoseoksessa ei ole. Jos käyttää jauhoseosta, jossa ei ole psylliumia, sitä tulee laittaa enemmän. Kannattaa leipoa ohjeen mukaisilla jauhoseoksilla, silloin leivonnaiset onnistuvat. Jauhoseoksissa ja niiden koostumuksessa sekä käyttömäärissä on suuria eroja. Grammat olisivat tosiaan tarkin mitta. En kuitenkaan tiedä kuinka monella olisi keittiövaaka. Suomessa eri toimijat perinteisesti käyttävät desilitramittoja. Mukavaa kesää 🙂