Gluteenittomat ja vegaaniset sydänpikkuleivät

Himoleipuri

Reilu pari viikkoa sitten leivoin ystävänpäiväkahvitukseen sekä tavallisia että gluteenittomia ja vegaanisia sydänpikkuleipiä. Monesti minulta kysytään, onnistuvatko gluteenittomat pikkuleivät ilman kananmunaa ja vegaanisesti. Kyllä onnistuvat, kun korvaat kananmunan joko omenasoseella tai soijajogurtilla sekä voin maidottomalla margariinilla.

Kokeilujeni mukaan gluteenittomat ja vegaaniset sydänpikkuleivät syntyvät parhaiten lisäämällä taikinaan omenasosetta. Omenasose korvaa hyvin kananmunan. Gluteenittomaksi jauhoseokseksi valitsin Pirkan vaalean gluteenittoman jauhoseoksen, jossa on psylliumia. Tämä helpottaa taikinan käsittelyä. Maidottomaksi margariiniksi sopii Pirkan tai Sunnuntain maidoton margariini.

Vähistä raaka-aineista syntyi herkullisia pikkuleipiä

Taikinaa oli helppo kaulita ja valmiit pikkuleivät olivat ihanan rapeita. Aukotin puolet pikkuleivistä pellin päällä. Jos aukotat ne jo leivinpöydällä, niiden muoto saattaa hieman kärsiä pellille siirrettäessä.

Tällä kertaa leivoin gluteenittomat ja vegaaniset pikkuleivät kahdella eri muodolla

Kokeilin myös vaniljanmakuista soijajogurttia gluteenittomiin ja vegaanisiin sydänpikkuleipiin. Soijajogurttia kannattaa lisätä enemmän kuin ohjeen puoli desiä, jotta taikinaa on hyvä käsitellä. Onnistuu siis makeutetulla soijajogurtillakin. Testasin taikinaa myös sellaisenaan, ilman kananmunan korvaamista millään. Ei toiminut. Taikina oli haurasta ja levisi paistettaessa.

Pikkuleipätaikinasta kannattaa leipoa aina koekakku, sillä leipureiden mittakäsi tahtoo olla erilainen

Nämä sydänpikkuleivät ovat kaksikerroksia, joiden väliin tulee kiinteää marmeladia. Vadelmamarmeladi kannattaa levittää pikkuleiville vasta muutama tunti ennen tarjoilua. Tällöin täytetyt pikkuleivät pysyvät rapeina. Itse pikkuleivät voit leipoa etukäteen jo valmiiksi ja ne voi myös pakastaa. Marmeladilla täytetyt pikkuleivät on parasta laittaa rasiaan ilman kantta tai suoraan tarjoiluvadille. Suljetussa rasiassa ne pehmenevät.

Pallonmuotoinen teesiivilä on kätevä väline tomusokerin sihtaamiseen

Blogistani löytyy kaksi muuta sydänpikkuleipien gluteenitonta ohjetta: sydänpikkuleivät ja ystävänpäivän pikkuleivät. Jälkimmäisen taikinassa on myös mantelijauhetta, joka antaa hienostuneen maun. Kannattaa kurkata nämä ohjeet, jos ei ole tarvetta leipoa vegaanisia sydänpikkuleipiä.

Aurinkoista maaliskuun alkua!
T. Himoleipuri Leila

Gluteenittomat ja vegaaniset sydänpikkuleivät

Himoleipuri Reilu pari viikkoa sitten leivoin ystävänpäiväkahvitukseen sekä tavallisia että gluteenittomia ja vegaanisia sydänpikkuleipiä. Monesti minulta kysytään,… Makeat gluteeniton, vegaaninen, munaton, maidoton, pikkuleipä, täytetty pikkuleipä, sydänpikkuleipä European Tulosta
Serves: 20 kpl
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Raaka-aineet

100 g maidotonta margariinia, Pirkka tai Sunnuntai
1 dl sirosokeria
3½ dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta, Pirkka
½ tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
½ dl omenasosetta

Täyte
½-1 dl vadelmamarmeladia

Kaulintaan
½ dl gluteenitonta hienoa jauhoseosta

Koristeluun
tomusokeria

Näin valmistat

Vatkaa pehmeä maidoton margariini ja sokeri vaahdoksi sähkövatkaimella.

Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan vuorotellen omenasoseen kanssa. Sekoita taikina tasaiseksi. Laita taikina tekeytymään jääkaappiin 1–2 tunniksi tai yön yli.

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

Kauli taikina levyksi kahdessa osassa. Käytä gluteenittomia jauhoja kaulimiseen. Varmista, ettei taikina tartu pöytään kiinni. Paista taikinasta koekakku.

Ota taikinasta muotilla kukan- tai sydämenmuotoisia pikkuleipiä. Nosta pikkuleivät leivinpaperoidulle pellille ohuen metallisen lastan tai palettiveitsen avulla. Tee pienellä sydänmuotilla puoleen pikkuleivistä sydämenmuotoiset aukot.

Paista pikkuleipiä uunissa noin 9–10 minuuttia.

Anna pikkuleipien jäähtyä ja täytä hieman ennen tarjoilua.

Laita kokonaiset pikkuleivät leivinpaperin päälle ja sivele niille marmeladia. Voit myös pursottaa marmeladin ja levittää veitsellä. Laita aukotetut pikkuleivät vierekkäin leivinpaperin päälle ja sihtaa pikkuleipien päälle tomusokeria.Nosta aukotetut pikkuleivät pohjakeksien päälle.

Tarjoa pikkuleivät muutaman tunnin kuluessa, etteivät ne ehdi pehmenemään.

Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!

Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.

Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂

Muita ohjeita

2 kommenttia

Suvi 8.11.2023 - 19:53

Kestääkö nämä pakastusta? Tai säilyykö huoneenlämmössä rasiassa?

Vastaa
Himoleipuri 8.11.2023 - 20:11

Pikkuleipäpohjat kestävät pakastuksen ja säilyvät huoneenlämmössä pari viikkoa. Pikkuleivät kannattaa kuitenkin täyttää vasta vähän ennen tarjoilua, jotta ne säilyttävät rapeutensa.

Vastaa

Jätä kommentti

 

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Hyväksy Lue lisää