Reilu pari viikkoa sitten leivoin ystävänpäiväkahvitukseen sekä tavallisia että gluteenittomia ja vegaanisia sydänpikkuleipiä. Monesti minulta kysytään, onnistuvatko gluteenittomat pikkuleivät ilman kananmunaa ja vegaanisesti. Kyllä onnistuvat, kun korvaat kananmunan joko omenasoseella tai soijajogurtilla sekä voin maidottomalla margariinilla.
Kokeilujeni mukaan gluteenittomat ja vegaaniset sydänpikkuleivät syntyvät parhaiten lisäämällä taikinaan omenasosetta. Omenasose korvaa hyvin kananmunan. Gluteenittomaksi jauhoseokseksi valitsin Pirkan vaalean gluteenittoman jauhoseoksen, jossa on psylliumia. Tämä helpottaa taikinan käsittelyä. Maidottomaksi margariiniksi sopii Pirkan tai Sunnuntain maidoton margariini.
Taikinaa oli helppo kaulita ja valmiit pikkuleivät olivat ihanan rapeita. Aukotin puolet pikkuleivistä pellin päällä. Jos aukotat ne jo leivinpöydällä, niiden muoto saattaa hieman kärsiä pellille siirrettäessä.
Kokeilin myös vaniljanmakuista soijajogurttia gluteenittomiin ja vegaanisiin sydänpikkuleipiin. Soijajogurttia kannattaa lisätä enemmän kuin ohjeen puoli desiä, jotta taikinaa on hyvä käsitellä. Onnistuu siis makeutetulla soijajogurtillakin. Testasin taikinaa myös sellaisenaan, ilman kananmunan korvaamista millään. Ei toiminut. Taikina oli haurasta ja levisi paistettaessa.
Nämä sydänpikkuleivät ovat kaksikerroksia, joiden väliin tulee kiinteää marmeladia. Vadelmamarmeladi kannattaa levittää pikkuleiville vasta muutama tunti ennen tarjoilua. Tällöin täytetyt pikkuleivät pysyvät rapeina. Itse pikkuleivät voit leipoa etukäteen jo valmiiksi ja ne voi myös pakastaa. Marmeladilla täytetyt pikkuleivät on parasta laittaa rasiaan ilman kantta tai suoraan tarjoiluvadille. Suljetussa rasiassa ne pehmenevät.
Blogistani löytyy kaksi muuta sydänpikkuleipien gluteenitonta ohjetta: sydänpikkuleivät ja ystävänpäivän pikkuleivät. Jälkimmäisen taikinassa on myös mantelijauhetta, joka antaa hienostuneen maun. Kannattaa kurkata nämä ohjeet, jos ei ole tarvetta leipoa vegaanisia sydänpikkuleipiä.
T. Himoleipuri Leila
Raaka-aineet
100 g maidotonta margariinia, Pirkka tai Sunnuntai
1 dl sirosokeria
3½ dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta, Pirkka
½ tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
½ dl omenasosetta
Täyte
½-1 dl vadelmamarmeladia
Kaulintaan
½ dl gluteenitonta hienoa jauhoseosta
Koristeluun
tomusokeria
Näin valmistat
Vatkaa pehmeä maidoton margariini ja sokeri vaahdoksi sähkövatkaimella.
Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan vuorotellen omenasoseen kanssa. Sekoita taikina tasaiseksi. Laita taikina tekeytymään jääkaappiin 1–2 tunniksi tai yön yli.
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
Kauli taikina levyksi kahdessa osassa. Käytä gluteenittomia jauhoja kaulimiseen. Varmista, ettei taikina tartu pöytään kiinni. Paista taikinasta koekakku.
Ota taikinasta muotilla kukan- tai sydämenmuotoisia pikkuleipiä. Nosta pikkuleivät leivinpaperoidulle pellille ohuen metallisen lastan tai palettiveitsen avulla. Tee pienellä sydänmuotilla puoleen pikkuleivistä sydämenmuotoiset aukot.
Paista pikkuleipiä uunissa noin 9–10 minuuttia.
Anna pikkuleipien jäähtyä ja täytä hieman ennen tarjoilua.
Laita kokonaiset pikkuleivät leivinpaperin päälle ja sivele niille marmeladia. Voit myös pursottaa marmeladin ja levittää veitsellä. Laita aukotetut pikkuleivät vierekkäin leivinpaperin päälle ja sihtaa pikkuleipien päälle tomusokeria.Nosta aukotetut pikkuleivät pohjakeksien päälle.
Tarjoa pikkuleivät muutaman tunnin kuluessa, etteivät ne ehdi pehmenemään.
Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!
Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.
Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂
2 kommenttia
Kestääkö nämä pakastusta? Tai säilyykö huoneenlämmössä rasiassa?
Pikkuleipäpohjat kestävät pakastuksen ja säilyvät huoneenlämmössä pari viikkoa. Pikkuleivät kannattaa kuitenkin täyttää vasta vähän ennen tarjoilua, jotta ne säilyttävät rapeutensa.