Viime viikolla lomailimme mieheni kanssa Kanarian saarilla. Pyrähdys valossa teki hyvää, vaikka ilmat eivät olleet ihan parhaimmat. Viikko oli aika pilvinen ja välillä tihutti vettä. Onneksi saaren etelä- ja keskiosassa reissatessa saimme nauttia auringosta ja lämmöstä.

Loman jälkeen paluu arkeen tapahtuu aina vauhdilla. Onko sinulla vinkkejä, miten voisi hidastaa lomamuistojen haalistumista?
Hmm. Auttaisikohan jos leipoisin empanadoja? Empanadat ovat tyypillisiä espanjalaisia leivonnaisia ja niitä oli tarjolla Kanariallakin joka kahvilassa ja kaupassa. Puolikuun muotoiset pasteijat oli useimmiten täytetty jauhelihalla, kalalla tai kasviksilla.

Eilen kokeilin ensimmäistä kertaa gluteenittomien empanadojen leipomista. Pasteijat onnistuivat kertaheitolla, jee! Lisäsin taikinaan psylliumia, mikä teki taikinasta helpommin kaulittavan. Pasteijoiden sisään laitoin jauheliha-paprika-oliivi-täytettä.

Taikina kaulitaan litteäksi levyksi. Levystä otetaan pyöreällä muotilla ympyröitä. Taikinaympyrän päälle laitetaan ruokalusikallinen täytettä ja toinen puoli nostetaan päälle. Reuna painellaan kiinni sormenpäällä.

Pasteijat voidellaan munalla ja paistetaan 225 asteisessa uunissa 13-15 minuuttia.

Empanadat sopivat väli- tai iltapalaksi vihreän salaatin kera. Näitä herkkuja voi myös pakastaa vierasvaraksi.


Raaka-aineet
Taikina
2 dl hienoa gluteenitonta jauhoseosta (Semper)
1 dl maissijauhoja
2 tl psylliumia
½ tl suolaa
75 g margariinia
1 dl ranskankermaa
½ dl kylmää vettä
Täyte
1 sipuli
2 pientä valkosipulinkynttä
1 rkl öljyä
150 g jauhelihaa
½ pieni punainen paprika
6 kpl vihreitä kivettömiä oliiveja
2 tl oreganoa
1 tl savupaprikajauhetta
½ tl chilijauhetta
½ tl suolaa
½ dl ranskankermaa
Näin valmistat
Valmista taikina. Sekoita kuivat aineet keskenään. Kuutioi margariini ja nypi se kuivien aineiden joukkoon. Lisää lopuksi ranskankerma ja vesi. Sekoita taikina tasaiseksi, taputtele se levyksi ja laita taikinalevy muovipussin sisässä vetäytymään jääkaappiin.
Valmista täyte. Kuori ja hienonna sipulit. Leikkaa paprikan puolikas ja oliivit pieniksi paloiksi. Kuullota sipulit öljyssä, murustele jauheliha joukkoon ja anna seoksen ruskistua. Lisää paprika- ja oliivipalat, mausta. Lisää viimeiseksi ranskankerma. Siirrä täyte isolle lautaselle jäähtymään.
Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen.
Kaaviloi taikina ohueksi levyksi. Ota levystä pyöreällä muotilla ympyröitä, joiden halkaisija noin 10 cm. Laita kunkin ympyrän päälle ruokalusikallinen täytettä ja nosta toinen puoli päälle. Paina pasteijaa päältä hieman litteämmäksi. Painele sormella pasteijan reuna kiinni.
Paista pasteijoita uunissa noin 13-15 minuuttia.
Vinkit
Täytteen voit tehdä myös kasviksista tai kalasta.
Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!
Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.
Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂
10 kommenttia
Moi! Millä voisin korvata ohjeen ranskankerman, kun haluaisin reseptistä vegaanisen?
Nyt vasta ensimmäisen kerran löysin reseptiesi pariin, vaikka olen leiponut gluteenitonta jo monta vuotta! No, parempi myöhään kuin ei millonkaan 🙂
Kiva kun olet löytänyt blogini 🙂 Tavallisen ranskankerman voit korvata vegaanisilla kaura- tai ruokafraichella. Gluteenittomana löytyy ainakin Pirkka-kaurafraiche, Fazerin Aito Ruokafraiche sekä Valion Oddlygood Dream Fraiche. Mukavaa leivontaa!
Hei!
Tiedoksi, että tuolta sivunpalkin otsikoista “Suolaiset reseptit” tätä ei löytynyt mitenkään. Tämä on kuitenkin tosi hyvä resepti ja ansaitsisi löytyä. Etsin nuo osiot läpi, mutta lopulta epäusko voitti ja mietin oliko sinun resepti ollenkaan, kun juuri veljelleni kehuin, mutta lopulta Google löysi perille.
Hei Niina! Kiitos kun huomasit ja kerroit. Empanadojen pitäisi löytyä pikkusuolaisista, mutta eipä tosiaan näy. Kaikki täpät pitäisi kyllä olla kohdallaan. Täytyypä kysyä apua tekniseltä tuelta. Kiva kun tykkäsit reseptistä 🙂
Kiitos vastauksesta.
Olen kokeillut Jytte-jauhoja, mutta epäilen tattaria (ei testattu, mutta oireita), joten yritän välttää sitäkin.
Sekä Semperissä että Jytessä on maissijauhoja. Ehkä voisin kokeilla ideasi mukaan psylliumia ksantaanin lisäksi, ja sitten lisätä maissijauhoja.
Vai maissitärkkelystä? Täytyy sanoa, ettei ero maissijauhojen, -suurimoiden ja -tärkkelyksen käyttäytymisestä leivonnassa ole vielä auennut minulle.
Harmi, ettei Jyttejauhotkaan käy. Tattaria on myös monessa valmiissa jauhoseoksessa. Psyllium on kyllä loistava apuaine. Psyllium sitoo nestettä, joten psylliumia käytettäessä tarvitaan vähemmän jauhoja. Testaamalla löytyy oikea suhde.
Maissijauhot valmistetaan jauhamalla maissinjyviä hienoksi jauhoksi, väri kullankeltainen. Maissijauhot sopivat monenlaiseen leivontaan. Maissitärkkelys on maissin ydinjauhoista erotettua, tärkkelystä, joka on väriltään valkoista. Sitä käytetään pääsääntöisesti sakeuttamisaineena nestemäisissä maitopohjaisissa ruuissa, kuten kastikkeissa ja kiisseleissä. Maissitärkkelystä voi käyttää pieniä määriä myös gluteenittomassa leivonnassa. Jos tärkkelystä lisää runsaasti jauhoseokseen, leivonnaisista tulee helposti hauraita ja kuivia. Maissisuurimot ovat karkeaksi jauhettuja maissinjyviä.
Hei. Olen allerginen puolelle kaikelle auringon alla (tai siltä se välillä tuntuu), joten valmiit jauhomiksit ei sovi. Niissä on yleensä joko perunaa, hirssiä ja gluteenitonta vehnää. Tässä Semperinkin seoksessa on perunajauhoa ja vielä modifioitu perunatärkkelystä päälle.
Olen itse miksannut seuraavasti:
Aina 2,5dl jauhoja:
——————————–
1 dl durrajauhoja
1 dl riisijauhoja
0,5 dl tapiokatärkkelystä
1/2 rkl (7,5 ml) ksantaania
Toimii mahtavasti leivässä, piirakassa, ja myös mokkapaloissa ja sen sellaisissa.
Mutta näiden empanadojen kanssa koostumus oli vähän hankala käsitellä: taikina mureni helposti, ja siihen tuli helposti reikiä esimerkiksi täytteen paprikanpalasista. Syödessä oli myös hiukan jauhoinen suutuntuma. Kuitenkaan vähemmillä jauhoilla ei taikina olisi lainkaan käsillä käsiteltävissä.
Olisiko sinulla ideaa, mikä auttaisi tähän?
Ensimmäistä kertaa yli 3 vuoteen sain maistaa pasteijaa, joten ISO KIITOS reseptistä!!
Hei! Kiva kun olet löytänyt blogini. Oletko kokeillut omassa jauhoseoksessasi psylliumia? Psylliumin lisääminen helpottaa taikinan käsiteltävyyttä ja kaulintaa. Se on totta, että monissa valmiissa jauhoseoksissa on perunaa jossain muodossa. Poikkeuksena on tummaa jyttejauho, joka sisältää jauhoina riisijauhoa, täysjyvätattarijauhoa ja maissijauhoa. auhoseoksessa on myös psylliumia ja ksantaania, jotka helpottavat taikinan käsiteltävyyttä. Tämä tumma jyttejauhoseos sopii hyvin empanadoihin.
Hyvää huomenta Himoleipuri ja kiitos monista toimivista maukkaista resepteistä, joista olemme saaneet nauttia. Tätä reseptiä aion nyt kokeilla ja kysynkin, voiko pakastaa ja kumpi vaihtoehto parempi, raakana vai kypsänä. Kiitos
Hyvää joulukuuta Kaija! Hienoa, että olet löytänyt blogini ja rohjennut testaamaan ohjeitani. Ja leivonnaiset maistuvat, se onkin tärkeintä. Empanadat voi pakastaa sekä raakana että kypsänä. Kypsänä jos pakastaa, ne ovat nopeasti käytettävissä sulatuksen jälkeen. Toisaalta, jos raakana pakastaa, saa juuri paistetut leivonnaiset pöytään. Molempi parempi. 🙂 Mukavaa joulunodotusta!