Kun viime sunnuntaina päätin leipoa gluteenittomia bageleita eli vesirinkeleitä, en arvannut minkälaiseen bagelpyörteeseen päädyn. Ensimmäisen kokeiluni bagelit onnistuivat ihan hyvin ja olivat kauniita. Ajattelin, että se on tässä. Eiku reseptiä jakoon. Sitten iski sisäinen pedanttipeikkoni. Mielestäni bagelit maistuivat liikaa ”gluteenittomilta”. Halusin, että maku ja rakenne ovat lähempänä vehnäjauhoilla leivottua.
Olen nyt testaillut bageleita useampana iltana. Ekan kokeilun tein Semperin hienolla gluteenittomalla jauhoseoksella. Sitten vaihdoin jauhoseoksen Pirkan vaaleaan gluteenittomaan jauhoseokseen ja muutin ainesuhteita. Kokeilin taikinaa ilman psylliumia ja psylliumlisän kanssa. Yhden taikinan tein vielä vaihtamalla öljyn voihin. Homma lähti vähän lapasesta…
Kyllä kannatti testailla. Tuloksena syntyi mielettömän hyvät ja kuohkeat bagelit, joita ei kyllä arvaisi gluteenittomiksi. Paras lopputulos tuli Pirkan vaalealla jauhoseoksella ja lisäämällä taikinaan hieman psylliumia. Psyllium tekee taikinasta helpommin käsiteltävän ja parantaa leivonnaisen rakennetta.
Tässä muutama vinkki gluteenittomien bageleiden leipomiseen. Taikina leivotaan jauhotetulla pöydällä tangoksi, joka paloitellaan 9 yhtä suureen palaan. Palat pyöräytetään tangoiksi, jotka kiepautetaan rinkeleiksi. Yhdistä saumakohdat hyvin, vaikka nipistellen, etteivät ne aukea keitettäessä.
Olennainen asia bageleiden onnistumisessa on hyvä kohotus. Hyvin kohonneista bageleista tulee kauniin muotoisia. Jos olet kohottanut rinkeleitä liian vähän aikaa, ne halkeilevat keitettäessä. Jos taasen kohotat liikaa, rinkeleistä tulee litteitä. Rinkeleitä keitetään vain 30 sekuntia suolavedessä, jonka jälkeen ne nostetaan reikäkauhalla uunipellille.
Ennen uuniin laittamista gluteenittomat bagelit kannattaa voidella kananmunalla, jotta ne saavat väriä. Itse voitelin ne kahteen kertaan. Jos kananmuna ei sovi, voit jättää myös voitelematta. Tällöin valmiit bagelit jäävät kalpeiksi. Seesamin- ja unikonsiemenet lisätään kosteaan pintaan, jolloin ne tarttuvat hyvin.
Gluteenittomia bageleita paistetaan korkeassa uuninlämmössä noin 16-18 minuuttia tai kunnes ne ovat saaneet kauniin väriä.
Gluteenittomista bageleista tuli tosi hyviä ja kuohkeita. Niiden on hyvä antaa hieman jäähtyä ennen halkaisemista, johon paras väline on sahateräinen veitsi. Bagelit ovat parhaimmillaan tuoreina.
Raaka-aineet
3 dl vettä
25 g hiivaa
1 tl psylliumia
1 tl suolaa
1 rkl sokeria
4 dl gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta (Pirkka)
3 rkl öljyä
Keittäminen
1½ l vettä
2 tl suolaa
Voitelu
1 kananmuna
Päälle
seesamin- tai unikonsiemeniä
Näin valmistat
Kuumenna vesi kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva joukkoon. Lisää psyllium ja anna turvota 5-10 minuuttia.
Lisää suola ja sokeri. Sekoita joukkoon gluteeniton jauhoseos desi kerrallaan. Lisää viimeisenä öljy.
Vaivaa taikinaa käsin eli kunnes se irtoaa kulhon reunoista.
Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja alusta sitä vielä hetki. Leivo taikinasta tanko ja jaa se yhdeksään palaan. Pyöritä paloista noin 18 cm:n tankoja. Pyöräytä tangot rinkelin muotoon ja yhdistä saumakohdat huolella.
Kohota bageleita noin 20 minuuttia leivinliinan alla.
Laita uuni lämpenemään 250 asteeseen. Laita leivinpaperi uunipellille.
Kuumenna leveäpohjaisessa kattilassa vesi ja lisää siihen suola.
Pudota varovasti enintään kolme rinkeliä kerrallaan veteen ja keitä noin 30 sekuntia.
Nosta rinkelit reikäkauhalla leivinpaperoidulle pellille.
Voitele rinkelit kananmunalla kahteen kertaan. Ripottele päälle seesamin- tai unikon siemeniä.
Paista rinkeleitä 250 asteisen uunin toiseksi ylimmällä tasolla noin 16-18 minuuttia tai kunnes ne ovat kauniin ruskeita.
Vinkit
Voit täyttää bageleita monella tapaa. Tässä pari vinkkiä. Levitä puolikkaille tuorejuustoa ja täytä bagelit kylmäsavulohiviipaleilla, salaatinlehdillä ja kirsikkatomaateilla. Lohen tilalla voit käyttää myös avocadoa. Puserra avocadon pinnalle vähän sitruunamehua ja ripottele pinnalle sitruunapippuria.
Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!
Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.
Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂
9 kommenttia
Tänään testattu, kiitokset ohjeesta! Tuli hyviä 🙂
Kiva kuulla, kiitos 🙂
Hei! Kestävätköhän bagelit pakastusta tai säilyvätkö jos ne tekee muutamaa päivää ennen tarjoilua? 🙂
Hei Marika! Bagelit kestävät hyvin pakastusta. Gluteenittomat leivonnaiset tahtovat kuivua helposti eli ne kannattaa syödä tuoreina.
Kiitos vastauksesta! 🙂
Ihana resepti, maku oli ihana. Onko vinkkejä tuohon nostamiseen, millainen paikka olisi paras? Itsellä kohosi hyvin vähän eli bagelit jäivät vähän littaniksi. Kiitos!
Kiitos, kiva kun olet kokeillut reseptiä! 🙂 Yksi idea on laskea astianpesualtaaseen kuumaa vettä ja laittaa uunipelti altaan päälle. Vesihöyry kivasti lämmittää pellin pohjaa ja nopeuttaa bageleiden kohoamista. Yleisohjeena voisin sanoa: Jos leivonnainen ei ole kohonnut tarpeeksi ohjeen mukaisessa ajassa, kohotusaikaa voi huoletta jatkaa.
Moi! Öljyn määrä puuttunee reseptin ainesosaluettelosta, öljy mainitaan valmistusohjeessa.
Moi! Kiitos kun huomasit ja kerroit. Nyt ohje korjattu ja öljy lisätty reseptiin.