Vuohenputki on kevään ensimmäisiä villivihanneksia. Sitä tapaa tiheinä kasvustoina lehdoissa, joutomailla ja ojanpientareilla. Se on monelle tuttu myös puutarhasta, jossa vuohenputkea pidetään ei-toivottuna rikkaruohona. Vuohenputki on maultaan mieto ja monipuolinen villivihannes, jolle kuitenkin kannattaa antaa mahdollisuus myös keittiössä. Vuohenputkea voi käyttää pinaatin tapaan ja se sopii keittoihin ja muhennoksiin sekä piirakoihin ja rieskoihin. Kevään ensimmäisiä nuoria lehtiä voi laittaa myös salaatteihin ja tehdä niistä pestoa.
On tärkeää osata tunnistaa vuohenputki, sillä muutamat myrkylliset kasvit muistuttavat sitä, kuten myrkkykeiso. Vuohenputken lehdet ovat toistamiseen kolmisormiset ja lehdykät epäsymmetriset. Lehden varressa on pieni kouru. Kun lehteä vähän puristelee, siinä voi tunnistaa porkkanan ja varsisellerin tuoksua. Vuohenputki kuuluu kauppayrtteihin.
Varhain keväällä vuohenputken lehdet ovat hennon vaaleanvihreitä ja lehdykät supussa. Silloin ne ovat parhaimmillaan. Kun lehdet kasvavat suuriksi, ne väkevöityvät. Vuohenputkea kannattaakin leikata matalaksi useita kertoja kesän aikana, jolloin saa satoa pitkälle syksyyn. Lehtiä voi pakastaa tuoreeltaan tai kevyesti ryöpättynä. Vuohenputkea voi myös kuivata viherjauheeksi.
Sain vuohenputki-fetapiirakan ohjeen aikanaan ystävältäni Hilkalta. Viime vuonna kehitin ohjeesta gluteenittoman version. Villiyrttikausi ehti kuitenkin mennä silloin ohitse ennen kuin ehdin tekemään postauksen. Gluteenittoman vuohenputki-fetapiirakan pohjaan tulee gluteenittomia kaurahiutaleita, Semperin hienoa gluteenitonta jauhoseosta sekä perunahiutaleita. Kuivat aineet sekoitetaan keskenään, pehmeä voi nypitään joukkoon ja viimeisenä lisätään vesi. Taikina voi tuntua löysältä, mutta se tiivistyy kun perunahiutaleet turpoavat.
Täytettä varten vuohenputken lehdet huuhdotaan, kuivataan talouspaperilla/keittiöpyyhkeellä ja hienonnetaan. Fetajuuston tilalla voit käyttää myös vuohenjuustoa. Vuohenputki tykkää myös tomaatista.
Gluteenittomasta vuohenputki-fetapiirakasta tuli todella herkullisen makuinen. Teimme tällä ohjeella kyseistä piirakkaa myös marttaillassa viime keväänä ja kehuja tuli sielläkin. Ja aion leipoa piirakan tänäkin vuonna. Jos olet kiinnostunut villivihanneksista, blogistani löytyy myös gluteenittomat villiyrttiteeleivät, gluteeniton vaahterankukkajuustokakku ja gluteeniton banaani-voikukkakakku. Nyt on paras aika nauttia luonnon ilmaisesta sadosta.
Raaka-aineet
Pohja
1 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
1½ dl gluteenitonta hienoa jauhoseosta, Semper
1 dl perunahiutaleita
½ tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
100 g voita
1½ dl kylmää vettä
Täyte
3 dl hienonnettua vuohenputkea
2 kananmunaa
2 dl ruokakermaa
1 dl juustoraastetta
100 g fetajuustoa
½-1 tl sitruunapippuria
½ tl suolaa
1 tomaatti
Koristeluun
ketunleipiä
Näin valmistat
Leikkaa irtopohjavuoan (halkaisija 22–24 cm) pohjalle leivinpaperi ja voitele reunat. Voit tehdä piirakan myös piirakkavuokaan. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
Sekoita kuivat aineet keskenään. Nypi pehmeä voi kuivien aineiden joukkoon. Lisää lopuksi vesi ja anna sen imeytyä. Sekoita taikina tasaiseksi ja siirrä taikina jääkaappiin tekeytymään.
Huuhtele vuohenputken lehdet ja kuivaa ne talouspaperilla tai keittiöpyyhkeen välissä. Leikkaa lehdet hienoksi. Leikkaa tomaatti ohuiksi viipaleiksi. Varaa myös muut täytteen aineet valmiiksi.
Painele piirakkataikina vuoan pohjalle ja reunoille veteen kostutetuin sormin.
Vatkaa kananmunat kevyesti kulhossa. Lisää ruokakerma, hienonnettu vuohenputki ja juustoraaste. Murustele reilut puolet fetajuustosta sekaan. Säästä loput piirakan pinnalle. Mausta täyte sitruunapippurilla ja suolalla.
Kaada täyte piirakkapohjan päälle. Asettele tomaattiviipaleet täytteen päälle ja murustele loput fetajuustosta pinnalle.
Paista piirakkaa noin 25 minuuttia tai kunnes täyte on hyytynyt ja reunat ovat kauniin ruskeat.
Voit laittaa ketunleipiä piirakan koristeeksi.
Vinkit
Voit kokeilla myös nokkosta vuohenputken sijaan.
Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!
Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.
Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂
2 kommenttia
Kärsiikö pohja jos sen tekee edellisenä päivänä ja täyttää ja paistaa seuraavana päivänä?
Pohjan voi hyvin tehdä jo edellisenä päivänä. Ei kärsi. Leivonnan iloa!