Gluteeniton vaalea täytekakkupohja (sienikakku)

Himoleipuri

Joskus helppo voi osoittautua vaikeaksi. Luulin, että gluteenittoman sokerikakkupohjan leipominen olisi maailman helpoin juttu. Mutta ei ollut. Ei ainakaan minulle. Itsenäisyyspäivän alla leivoin gluteenittoman sokerikakkupohjan lakkakakkua varten. Ensimmäinen pohja meni pieleen. Kakku kohosi hyvin, mutta laskeutui kuopalle. Googlettelin vinkkejä onnistuneeseen gluteenittomaan pohjaan ja eiku homma uusiksi. Mutta. Toinenkaan versio ei onnistunut. Ehkä minulla oli huono karma tuona iltana. Oletko sinä saanut gluteenittomat sokerikakkupohjat onnistumaan?

Ei mennyt leivonta putkeen!

Itku meinasi tulla epäonnistuneiden kakkujen äärellä. Sitten muistin, että äitini lisäsi kakkupohjiin aina kiehuvaa vettä. Eiku taasen googlettamaan, olisiko jollakin kokemusta gluteenittomista sienikakkupohjista. Löysin Päivi leipoo-blogin, jossa oli ohje viiden munan gluteenittomaan sienikakkupohjaan. Leivoin kakkupohjan ohjeen mukaan ja syntyi onnistunut lopputulos. Voi mikä helpotus! Lakkakakku sai hyvän kakkupohjan ja itsenäisyyspäivä oli pelastettu.

Leipomani kakkupohja oli aika suuri meidän perheelle, varsinkin kun korona-aikana ei voi kutsua vieraita kylään. Muokkasin ohjetta 4 kananmunalle ja testi onnistui. Uunista tuli täydellinen kakkupohja.

Sienikakkupohjaan tarvitaan munia, sokeria, gluteenitonta jauhoseosta, perunajauhoja, leivinjauhetta ja kiehuvaa vettä.

Jauhoseoksena käytin Semperin gluteenitonta hienoa jauhoseosta. Munat ja sokeri vatkataan vaaleaksi ja tanakaksi vaahdoksi. Tähän kuluu aikaa noin 10 minuuttia. Huoneenlämpöiset kananmunat vaahtoutuvat parhaiten. Kiehuva vesi lisätään pienissä erissä muna-sokerivaahtoon ja lopuksi keskenään sekoitetut jauhot kevyesti käännellen.

Vaahto on valmista, kun vatkaimien terällä tai nuolijalla voit tehdä kahdeksikon vaahdon pinnalle.

Täytekakkupohjan on hyvä antaa olla paistovuoassa 5-10 minuuttia ennen kumoamista tai irtopohjavuoan reunojen irrottamista. Mutta ei pitempään, muutoin kakkupohja kostuu. Jäähdytysritilä on paras alusta kakulle. Kosteus ja lämpö pääsevät tasaisesti haihtumaan.

Täytekakkupohja kannattaa tehdä etukäteen, mielellään täyttämistä edeltävänä päivänä. Tällöin se on helppo leikata. Käytä leikkaamiseen sahateräistä veistä. Kakkupohjan voi myös pakastaa. Leikkaa kakkupohja valmiiksi kolmeen osaan ennen pakastamista ja laita leivinpaperi kakkulevyjen väliin. Tämä nopeuttaa kakun sulatusvaihetta.

Sienikakkupohja on loistava valinta kevyisiin täytekakkuihin. Se on kuohkea ja maultaan neutraali, jolloin täytteen ainekset pääsevät oikeuksiin. Jos täytekakkuun tulee paljon raskaita täytteitä tai haluat pohjalta enemmän makua, silloin kannattaa valita tuhdimpi pohja, esimerkiksi Se parempi gluteeniton täytekakkupohja. Jos tarvitset gluteenitonta ja vegaanista kakkupohjan ohjetta, se löytyy täältä.

Suklainen Se parempi kakkupohja sisältää rasvaa ja maitoa. Pohja on erittäin maukas jo itsessään.

Lämpöisin kakkuterveisin,
Himoleipuri Leila

Gluteeniton vaalea täytekakkupohja (sienikakku)

Himoleipuri Joskus helppo voi osoittautua vaikeaksi. Luulin, että gluteenittoman sokerikakkupohjan leipominen olisi maailman helpoin juttu. Mutta ei… Makeat gluteeniton, kakkupohja, täytekakkupohja, vaalea kakkupohja, sienikakku, sienikakkupohja European Tulosta
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Raaka-aineet

4 kananmunaa
2 dl sokeria
1 dl kiehuvaa vettä
2½ dl hienoa gluteenitonta jauhoseosta
1 dl perunajauhoja
½ tl leivinjauhetta

Näin valmistat

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Voitele tasapohjainen / irtopohjainen vuoka (halkaisija 24-26 cm) margariinilla ja jauhota vuoka gluteenittomilla korppujauhoilla.

Mittaa kulhoon huoneenlämpöiset munat ja sokeri. Mittaa valmiiksi myös jauhot ja sekoita ne keskenään leivinjauheen kanssa. Mittaa vesi.

Vatkaa kananmunat ja sokeri topakaksi ja vaaleaksi vaahdoksi. Tähän menee aikaa noin 10 minuuttia.

Kiehauta vesi vedenkeittimessä tai kattilassa. Lisää kiehuva vesi pienissä erin vaahtoon ja jatka pieni hetki vatkaamista.

Lisää kuivat aineet muna-sokerivaahtoon siivilöiden ja varovasti käännellen. Pyöräytä taikinaa vielä nuolijalla pohjaa myöten ja varmista, että jauhot ovat sekoittuneet tasaisesti.

Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan.

Paista täytekakun pohjaa uunin alatasolla noin 30-35 minuuttia. Kypsyyden voi varmistaa kokeillen puutikulla kakun keskeltä. Jos tikkuun ei jää taikinaa, kakku on kypsä.

Anna kakun jäähtyä vuoassa 5-10 minuuttia, ennen kuin kumoat sen tai irrotat reunuksen.

Kakku kannattaa leipoa jo täyttämistä edeltävänä päivänä, jolloin kakku on helpompi leikata.

Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!

Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.

Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂

Muita ohjeita

10 kommenttia

Sanna 15.3.2023 - 15:52

Hei! Toimiiko tähän ohjeeseen Myllärin vaalea gluteeniton jauhoseos ?

Vastaa
Himoleipuri 16.3.2023 - 19:42

Hei Sanna! En valitettavasti osaa sanoa, kun en ole itse kokeillut. Semperin vaalea gluteeniton jauhoseos on koostumukseltaan varsin erilainen kuin Myllärin. Myllärin jauhoseoksessa on myös psylliumia, mitä Semperin jauhoseoksessa ei ole. Jos kokeilet, kertoisitko miten onnistui?

Vastaa
Laila 25.10.2021 - 9:56

Moi! Aion leipoa vkl Ambrosiankakun. Mietin olisiko tämä kakkupohje ohje siihen oiva? Kiitos!

Vastaa
Himoleipuri 25.10.2021 - 21:08

Moi Laila! Kyllä voit käyttää. Ambrosiakakkuun tulee rasvaa, jota tässä kakkupohjassa ei ole. Ei kai haittaa. 🙂

Vastaa
Mira 29.6.2021 - 19:37

Epäonnistui surkeasti. Pohja oli puoliksi kuin kumia.

Vastaa
Himoleipuri 30.6.2021 - 20:08

No voi harmi! Nyt en osaa sanoa, mistä tämä johtui. Pohdin kuitenkin muutamia vaihtoehtoja. Muna-sokerivaahdon tulee olla tosi topakkaa, jotta kakku onnistuu. Kuuma vesi lisätään pienissä erin taikinaan, ei koko määrää kerralla. Mitähän jauhoseosta käytit? Itse laitoin Semperin vaaleaa jauhoseosta. Jauhoseokset eroavat suuresti toisistaan, joten kannattaa käyttää ohjeessa mainittua jauhoseosta. Kyseessä voi olla myös raaka-aineiden mittausvirhe, mutta uskon, että olet mitannut raaka-aineet kyllä huolella. Joskus leivonta on vaan mysteeriä… ja kemiaa.

Vastaa
Eliisa 19.12.2020 - 23:12

Hei! Olen tehnyt gluteenittoman kakkupohjan ohjeella 1 lasillinen jauhoja, 1 lasillinen sokeria, 1 lasillinen kananmunaa. Näillä olen onnistunut aina, enkä käytä edes leivinjauhetta. Onnistuin sen jlk kun ymmärsin vatkata todella tanakan vaahdon. Tällä ohjeella ei tule niin “untuvaisen pehmeä” kuin jos käyttäisi perunajauhoja, mutta monet hyvät juhlakakut ollaan syöty.

Vastaa
Himoleipuri 21.12.2020 - 18:20

Hei Eliisa! Kiva kuulla, että sinä olet saanut gluteenittomat kakkupohjat onnistumaan. Pitääpä minunkin vielä antaa sokerikakkupohjalle mahdollisuus ja kokeilla tuota lasitekniikkaa. Kiitos vinkistä ja mukavia leivontapuuhia!

Vastaa
Ella 18.12.2020 - 23:19

No vau, uskomattoman hieno lopputulos. Samannäköisiä epäonnistuneita kakkupohjia on täälläkin leivottu enkä enää uskonut, että gluteenittoman pohjan saisikaan hyvin onnistumaan. Toki täytteillä on voinut parantaa ulkonäköä. Tätä ohjettasi täytyy tietysti kokeilla .
Mukavaa joulunaikaa Himoleipurille ja kiitos toimivista resepteistä. t. Ella

Vastaa
Himoleipuri 19.12.2020 - 11:04

Kiitos Ella! Lohduttavaa kuulla, että muillakin on ollut gluteenittoman kakkupohjan kanssa haasteita. Kiehuvan veden lisääminen on kyllä mahtava juttu, miten hyvin se toimii. Ihanaa joulua myös sinulle ja leivonnan iloa!

Vastaa

Jätä kommentti

 

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Hyväksy Lue lisää