Tiikerikakku on kahvipöydän herkullinen klassikko. Monelle se tuo muistoja mummolasta tai koulun kotitaloustunneilta. Jos minun pitäisi mainita kahvikakuista lempparini, se on kyllä tiikerikakku. Kärkisijaa tosin hätyyttelee myös appelsiini-hasselpähkinäkakku, mutta se onkin toisen postauksen paikka.

Kakkutaikinaa tehdessä on hyvä huomioida, että rasva ja kananmunat ovat huoneenlämpöisiä. Tällöin ne vatkautuvat keskenään parhaiten. Jos kakkutaikina meinaa juoksettua munia lisättäessä, ripottele vähän jauhoseosta joukkoon. Kakkuvuoka kannattaa voidella ja korppujauhottaa gluteenittomilla korppujauhoilla huolella, jotta kypsä kakku irtoaa hyvin vuoasta.

Gluteenittomaan tiikerikakkutaikinaan laitan maitoa tai kermaa, riippuen siitä mitä sattuu olemaan kaapissa. Näin kakun rakenteesta tulee erinomainen ja kakku säilyy mehevänä. Maito myös keventää kakun rasvaisuutta.

Tämä gluteeniton tiikerikakku matkasi eilen maistiaispalan jälkeen mieheni työpaikalle. Kakku oli mennyt hyvin kaupaksi ja sen makua kehuttiin. “Ei arvaisi, että on gluteenitonta!”


Raaka-aineet
250 g margariinia
2½ dl sokeria
4 kananmunaa
4 dl gluteenitonta hienoa jauhoseosta (Semper)
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1 dl maitoa tai kermaa
Osaan taikinasta
2 rkl kaakaojauhetta
2 rkl maitoa tai kermaa
Kakkuvuoan voiteluun margariinia ja
jauhottamiseen gluteenittomia korppujauhoja
Näin valmistat
Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele 1½ litran rengaskakkuvuoka margariinilla ja jauhota huolella gluteenittomilla korppujauhoilla. Mittaa jauhoseos, leivinjauhe ja vaniljasokeri ja sekoita ne keskenään.
Vatkaa pehmeä margariini ja sokeri kuohkeaksi sähkövatkaimella kulhossa. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten.
Lisää kuivat aineet vuorotellen maidon kanssa voi-sokerivaahtoon sähkövatkaimella vatkaten.
Nosta taikinasta kolmasosa eri kulhoon ja lisää siihen siivilöiden kaakaojauhe ja maito.
Nosta vuokaan ensin puolet vaaleasta taikinasta, lisää sitten tumma taikina ja lopuksi jäljellä oleva vaalea taikina.
Paista uunissa noin 45-50 minuuttia.
Anna kakun vetäytyä vuoassa noin 5-10 minuuttia ja kumoa sitten ritilän päälle jäähtymään.
Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!
Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.
Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂
12 kommenttia
Ihana ohje! En ole ennen leiponut tiikerikakkua gluteenittomana, mutta onnistui lopulta hyvin. Meni vaan ensimmäinen erä hukkaan, kun muissa resepteissäni kuivat aineet on tarkoittanut kuivia aineita, ja tässä se tarkoittikin kuivia aineita paitsi sokeria. Menin siis laittamaan sokerin jauhojen sekaan, ja siinä vaiheessa kun margariinia olisi pitänyt sokerin kanssa vaahdottaa, oli jo myöhäistä. Se kannattaa siis ehkä muokata tuohon ohjeeseen, että kuivat aineet = jauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri.
Kiitos hyvästä huomiosta! Kävin korjaamassa ohjeen selkeämmäksi. Välillä tulee näköjään sokeaksi ohjeiden kanssa. Harmillista, että ensimmäinen kakku ei onnistunut. Onneksi et antanut periksi ja seuraava kakku onnistui. Herkullista joulun aikaa!
Nyt on tämäkin kakku leivottu ja onnistui täydellisesti. Leipominen on niin hyvää terapiaa sairastelun lomassa, että näistä ohjeistasi löytyy paljon kokeiltavaa. Kiitos tästäkin ohjeesta+muista.
Kiitos! Kiva kun olet innostunut leipomaan ohjeillani ja ohjeet toimivat. 🙂 Leivonta on kyllä parasta terapiaa ja niin rentouttavaa.
Kopsutin kyllä ylimääräiset pois. Tuota vuokaa mietin itekki et on huono. Tää kyllä nyt meni roskiin. Harmittaa. En oo mikään innokas leipuri mutta aattelin et tuolla ohjeella onnistun. En onnistunu. Häätyy ostaa eri vuoka ja eri korppujauhot. Tai laittaa kookoshiutaleita. Jouluksi ois pakko saada yks kakku itelle 😀
Harmillista. Toivottavasti seuraava kakku onnistuu paremmin. 🙂
Tein tuon tiikerikakun ihan ohjeen mukaan. Kun kumosin sen, kakku ei ollut yhtään kauniin värinen ja korppujauhot maistuivat ihan kamalasti. Mikä ihme meni mönkään?
Harmillista, ettei kakun väri onnistunut ja korppujauhot maistuivat siinä liikaa. Pohdin tässä mahdollisia syitä. Oliko korppujauhoja kenties liian paksu kerros vuoassa? On tärkeää, että vuoka on huolella korppujauhotettu, mutta ylimääräiset korppujauhot kannattaa kopistella pois vuoasta. Korppujauhojen maussa on myös eroja ja kannattaa varmistaa niiden tuoreus. Todennäköisesti korppujauhot ovat vaikuttaneet kakun väriin, varsinkin jos niitä on ollut paksu kerros. Käytetty vuoka vaikuttaa myös väriin. Toivottavasti kakku muutoin onnistui.
Kiitos ohjeesta! Tein ohjeellasi mustikkatiikerikakun. Korvasin kaakaojauheen kuivatulla mustikkajauheella (4 rkl) ja lisäsin vähän enemmän maitoa. Hyvää tuli.
Ole hyvä! 🙂 Kiva vinkki tuo mustikkajauheen käyttö, kiitos! Pitääpä itsekin kokeilla kaakaojauheen korvaamista kuivatuilla marja- tai hedelmäjauheilla.
Aivan loistava ohje! Itse olin etsimässä suklaisen kakun ohjetta, niin muutin sen verran, että laitoin kaakaojauhetta 0,5 dl koko taikinaan ja kermaa sitten myös vähän enemmän. Ja jauhoina minulla oli Virtasalmen vaalea jauhoseos, mikä on mielestäni lähinnä sellaista gluteenista kakkujauhoa, mistä pidin ennen keliakiaa. Tuli aivan ihanan pehmoista ja mehevää! Tämä oli ensimmäinen gluteeniton kuivakakkuni eikä kyllä yhtään kalpene gluteeniselle, vaikka itse sanonkin! Suuri kiitos sinulle! Tulen jatkossakin etsimään täältä ohjeita!
Oi kiitos paljon ihanasta palautteestasi. 🙂 Minusta gluteenittomat kahvikakut ovat paljon parempia kuin vehnäjauhoilla leivotut. Rakennne on pehmosempi gluteenittomissa, kuten sinäkin totesit. Kiitos myös kun kerroit miten tuunasit ohjetta. Kiva jos blogistani löytyy muutakin kokeiltavaa. Leivonnan iloa!