Viimeisessä Maku-lehdessä oli monta houkuttelevaa reseptiä kokeiltavaksi. Yksi niistä oli Dumle-juustokakku. Sitä piti heti päästä testaamaan, varsinkin kun mieheni nimpparit sattuivat sopivasti kohdalleen. Pienikin juhlan aihe on hyvä syy leipoa kakku, eikö vaan?
Kakun pohjaksi tulee mutakakku, joten muutin mutakakun ohjeen gluteenittomaksi. Tämä onnistui hyvin vaihtamalla vehnäjauhot samassa suhteessa Pirkan vaaleaan gluteenittomaan jauhoseokseen.
Mutakakun päälle tulee makoisa juustokakkukerros. Juustokakkuun tarvitset vain neljä raaka-ainetta: maustamatonta tuorejuustoa, kuohukermaa, Dumle-karkkeja ja liivatetta. Löysin kaupasta Dumlen uuden kausituotteen, Polka Mintin, joka on tummalla suklaalla kuorrutettu, piparmintunmakuinen dumle. Täydellinen maku tähän vuodenaikaan.
Dumle-karkeissa on varoitusmerkintä ”saattaa sisältää gluteenia”. Keliakialiiton mukaan ”saattaa sisältää”-merkittyjä makeisia keliaakikko voi syödä. Sen sijaan kuivatuotteet, hiutaleet, suurimot ja jauhot, joissa on ”saattaa sisältää ”-merkintä eivät sovellu gluteenitonta ruokavaliota noudattavalle. Jos haluat kuitenkin välttää saattaa sisältää -merkittyjä tuotteita, voit korvata Dumle-karkit Pandan gluteenittomilla Säde Minttu tummasuklaakonvehdeilla tai punainen POLKA makeislevyllä.
Tein kakun irtopohjavuokaan, jonka halkaisija on 20 cm. Täyte ei meinannut mahtua vuokaan, joten suosittelen käyttämään isompaa irtopohjavuokaa, halkaisijaltaan 22-24 cm.
Gluteenittomasta dumle-juustokakusta tuli kyllä taivaallisen hyvää. Tuo piparmintun aromi on just täydellinen minun makuuni. Se raikastaa sopivasti muutoin makeaa ja tuhtia juustokakkua. Jos haluat juustokakkuun pehmeämmän rakenteen, voit vähentää ohjeesta yhden liivatelehden.
Raaka-aineet
Mutakakkupohja
100 g voita tai margariinia
100 g gluteenitonta tummaa suklaata
2 kananmunaa
1 dl sokeria
1 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta, Pirkka
½ tl leivinjauhetta
Täyte
4 dl kuohu- tai vispikermaa
1½ pss (a´220 g) Dumle-karkkeja (Polka mint)
5 liivatetta
350-400 g maustamatonta tuorejuustoa
Koristelu
1 dl vispikermaa
Dumle-karkkeja
rouhittua tummaa suklaata
Näin valmistat
Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan (halkaisija 22–24 cm) pohjan ja reunan väliin. Voitele reunat ja jauhota mantelijauheella tai gluteenittomilla korppujauhoilla. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
Valmista mutakakkupohja. Mittaa rasva ja paloiteltu suklaa kattilaan, sulata miedolla lämmöllä. Anna seoksen jäähtyä.
Lisää sokeri ja kananmunat. Sekoita hyvin.
Sekoita leivinjauhe jauhoseokseen ja lisää taikinaan. Sekoita taikina tasaiseksi nuolijalla.
Kaada taikina vuokaan ja paista uunissa 10 minuuttia. Mutakakku saa olla keskeltä kosteaa.
Anna pohjan jäähtyä kylmäksi.
Pese irtopohjavuoka välillä ja laita uusi leivinpaperi pohjan ja reunan väliin. Vuoraa vuoan reunat leivinpaperisuikaleilla tai reunakalvolla.
Valmista täyte. Kuumenna 2 dl kermaa kattilassa höyryäväksi, lisää Dumle-karkit. Sekoita ja nosta liedeltä sivuun. Anna sulaa ja sekoita välillä. Jäähdytä seos jääkaappikylmäksi.
Laita liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen. Vatkaa loput 2 dl kermaa vaahdoksi.
Vatkaa tuorejuusto notkeaksi ja lisää joukkoon kylmä karkki-suklaaseos ja kermavaahto.
Kuumenna 2 rkl vettä kiehuvaksi. Purista liivatteista vesi pois. Sekoita liivatteet kuumaan veteen. Kaada liivateseos ohuena nauhana täytteen joukkoon hyvin sekoittaen.
Kaada täyte vuokaan pohjan päälle tasaisesti ja siirrä vuoka jääkaappiin hyytymään, vähintään neljäksi tunniksi.
Nosta hyytynyt kakku tarjoiluvadille ja koristele.Vatkaa kerma vaahdoksi ja pursota ruusukkeita kakun päälle. Viimeistele halkaistuilla dumle-karkeilla ja rouhitulla suklaalla.
Vinkit
Tämä dumle-juustokakku sopii hyvin joulupöytään. Lisää silloin mutakakkutaikinaan ½-1 tl piparkakkumaustetta.
Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!
Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.
Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂
9 kommenttia
Kokeilin tätä ja muokkasin ohjeen puolikkaaksi. Munat olivat pohjaa varten kanan ensimunia ja yksi olisi ollut liian vähän, joten laitoin kaksi. Leivinjauhettakin taisi tulla liikaa, sillä pohjasta tuli melko korkea. Vuokaa en voinut välissä pestä, koska kyseessä oli reunavuoka. Ikävästi jäi korppujauhot siihen reunaan, joten vuoan pesu olisi kyllä ollut tarpeellinen.
Kiva kun olet leiponut dumle-juustokakkua 🙂 Reunavuoan koko vaikuttaa myös pohjan korkeuteen. Eräs seuraaja kysyi aiemmin miksi pesen vuoan välillä. Sinä kerroit sopivasti syyn. Irtopohjavuoanreunaankin jää helposti korppujauhoja, jotka sitten näkyvät juustokakun reunassa. Kun pesen vuoan välillä, saan siistiä jälkeä.
Kiitos vastauksesta. Kävisköhän ihan tuore raastettu sitruunankuori tai sitte jos kokeilen sitä popcornia ? Tai nompparellit tai strösselit ? Anu
Voit käyttää mitä tahansa mainitsemistasi vaihtoehtoista. Popparikin kuulostaa hyvältä, tuo suolaisuudella kontrastia makeaan kakkuun.
Ebpä tiedä kummasta oli kyse, mutta vhän ehkäpä tuli turhan korkea. Vaikka se vuoan peseminen välillä kuulostaa turhalta, niin ite en ainakaan tykännyt niistä korppujauhoista siell reunalla.
Hei.
Mitä tuo vaalea rouhe on kermavaahtoruusukkeiden päällä? Näyttää ihan popparin muruilta… sopii niin hyvin ruusukkeiden pinnalle. Terkuin Anu ?
Hei Anu! Kermaruusukkeiden päällä on kuivattua sitruunankuorirouhetta. Olen ostanut sitä ulkomaan reissulta. Minustakin rouhe sopii tosi kauniisti ja on hyvänmakuista 🙂
Hei,
Ihan rn ymmärrä ohjeen seuraavaa kohtaa: ” Pese irtopohjavuoka välillä ja laita uusi leivinpaperi pohjan ja reunan väliin. Vuoraa vuoan reunat leivinpaperisuikaleilla tai reunakalvolla.” Kun myöhemmin täyte taas lisätään pohjan päälle… Miksi pohja pitää välillä ottaa pois ja vuoka pestä?
Hei Tanja! Voi kyllä oikaistakin eli jatkaa ilman välipesuja. Minä taidan olla pedanttinen 😉